Zlatý úsvit není strana, ale mafie, říká řecký Roberto Saviano

Atény - Řecký neonacistický Zlatý úsvit není strana, ale mafie, říká po více než roční rešerši novinář Nikos Hasapopulos. Už od loňska mu neonacisté vyhrožují smrtí - zkušený reportér deníku To Vima o nich totiž napsal knihu. Ta odhalila jména, tajné skrýše i jejich tréninkové tábory. Aby mohla vzniknout, pracoval čtvrt roku na utajeném místě. Přítel kavárník ho schoval hned vedle hrnců s čokoládou, robotů a plechů s cukrovím ve své skromné pracovně. „Když mě budou chtít dostat, dostanou mě,“ říká Hasapopulos a přiznává, že má strach.

Řečtí prokurátoři se probudili pod tlakem veřejnosti až po zářijové vraždě levicového rappera Pavlose Fisase. Každým dnem hlásí nové domovní prohlídky, zatýkání a razie v řadách Zlatého úsvitu. Policie kvůli útokům, přechovávání zbraní nebo vydírání už zatkla 32 lidí. Tři poslanci včetně šéfa strany Nikolaose Michaloliakose jsou ve vazbě, dalších šest parlament zbavil imunity. „Mají proti nám jen falešné svědky, neuvedli ani jejich jména. To se děje jen v amerických filmech,“ protestuje mluvčí strany a poslanec Illias Kassidiaris.

Obliba strany prudce poklesla a kožní ordinace čelí náporu těch, kdo se chtějí zbavit usvědčujících tetování. Doktor Christopher Tzermiás jich za poslední měsíc přijal 30. „Jsou to mladí muži, mezi dvaceti a třiceti lety a vždy přicházejí s doprovodem z rodiny, nikdy ne sami,“ říká dermatolog. Povrchní odstranění symbolů má ale podle Hasapopulose stejně malý význam, jako případný zákaz strany. Důležité je působit do hloubky - proto už chystá novou knihu a nový unik do úkrytu.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Řečtí neonacisté také zřejmě přijdou o své zdroje. Parlament se chystá hlasovat o zákoně, který by stranám zapojeným do zločineckých aktivit státní příspěvek odebral. Zlatý úsvit by tak v přepočtu přišel o víc než 12 milionů korun ročně.

Případ Hasapopulose trochu připomíná italského novináře Roberta Saviana, jemuž přinesl slávu bestseller Gomora o neapolské mafii. Kvůli knize, která se od roku 2006 dočkala mnoha překladů a také filmového zpracování, vypsal mafiánský klan Casalesi na Savianovu hlavu odměnu.