Záplavy v USA pokračují, jsou nejhorší za posledních 15 let

Iowa - Lidé žijící poblíž řeky Mississippi, zejména v Iowě, se chystají na pokračující stoupání hladiny. Tisíce z nich už byly evakuovány. Na březích se dál vrší pytle s pískem. V oblasti pracují příslušníci Národních gard a také stovky dobrovolníků. Řeka zřejmě vystoupá nad rekordní výšku v roce 1993.

Guvernér Iowy Chet Culver dnes prohlásil, že přijímá předběžná a preventivní opatření a že tam, kde je to třeba, pokračují evakuace. Během pondělního rána bylo evakuováno dalších 38 tisíc lidí.

V západní části státu Illinois naplnili příslušníci Národních gard 500 tisíc pytlů pískem. Zpevňují a zvyšují jimi 24 kilometrů říčního břehu Mississippi. Záplavy ničí kukuřičná pole, což vede k prudkému nárůstu cen kukuřice. Iowa je největší producent kukuřice ve Spojených státech.

Prezident George Bush dnes postiženým státům přislíbil finanční pomoc, opoziční demokraté jeho vládu ale kritizují za nedostatek protipovodňové prevence.

Místní úřady varovaly, že 26 protipovodňových hrází v Iowě, Illinois a Missouri se v nejbližší době protrhne, pokud nebudou zpevněny pytli s pískem. Jedna z protipovodňových hrází se již dnes protrhla ve městě Gulfport v Illinoisu a zaplavila okolní zemědělskou půdu a několik budov.

Situace se poněkud zlepšila v Iowě, kde od víkendu začala hladina vody klesat. Úřady však varují, že kvůli nepřestávajícímu dešti hrozí záplavy dalším městům v Illinois a Missouri.