Začíná fotbalové Euro. Bezpečnostní složky mají pohotovost

Události: Start fotbalového Eura v Německu (zdroj: ČT24)

Začíná mistrovství Evropy ve fotbale, v úvodním utkání se od 21 hodin utká v Mnichově domácí Německo se Skotskem. Stadion s kapacitou 66 tisíc lidí byl už od odpoledne v obležení fanoušků. V plné pohotovosti jsou však také bezpečnostní síly.

Na každý den šampionátu v deseti pořadatelských městech dohlédne 22 tisíc policistů, doplněných o násobný počet strážníků a členů ostrahy.

Kontroly budou zevrubné

Pořadatelé mistrovství se přichystali na příjezd až 14 milionů fanoušků. Zhruba tři miliony z nich zavítají na stadiony, zbytek bude ve fanouškovských zónách. Jedna z vůbec největších je pod Braniborskou branou v Berlíně. Kontrola každého příchozího potrvá nejméně minutu.

„Je to trochu obtěžující být obklopený tolika policisty, ale samozřejmě, je to pro naši ochranu,“ komentoval opatření německý fanoušek Jadran.

Tajné služby varovaly před hrozbou terorismu, v okolí stadionů proto bude i obrana před útokem drony. „Narušujeme primárně frekvence řízení dronů a bráníme jim tak v letu,“ řekl k tomu Juergen Kuenstner ze specializovaného oddílu, který spadá pod německou policii.

Ta se soustředí na možné výtržníky. Ve městě Neuss vzniklo operační středisko pro 600 expertů ze všech účastnických zemí, kteří mají pomoci identifikovat zadržené.

Sentiment po mistrovství z roku 2006

S pořádáním Eura jsou v zemi spojená velká očekávání, před 18 lety úspěch na domácím světovém šampionátu předznamenal dekádu dalších, nejen fotbalových triumfů.

„Vidíme tady určité paralely. Možná proto se dnes upírají zraky německých politiků, ale možná vlastně německého hospodářství a všech Němců na toto Euro. Tak trošku doufají, že se odehraje další letní pohádka,“ uvedl velvyslanec ČR v Německu Tomáš Kavka.

Příjezd zahraničních návštěvníků by německé státní kase mohl podle některých odhadů přinést v přepočtu až 25 miliard korun.

Kontroverzní momenty

Jenže dnes je situace v zemi jiná než v roce 2006. Německo již delší dobu trpí nezvládnutou migraci, dopadá na něj také ekonomická stagnace či vzestup radikálních skupin.

Atmosféru před turnajem vyostřil průzkum, podle kterého si pětina dotazovaných myslí, že v národním týmu je příliš hráčů tmavé pleti. Mezi domácími fanoušky zpočátku budily kontroverzi i růžovofialové dresy jejich týmu. Německý svaz jimi reagoval na rozhodnutí z minulého světového šampionátu v Kataru, kde brankáři Manuelu Neuerovi nedovolili vzít si duhovou kapitánskou pásku. Dresy se nakonec téměř vyprodaly.

Mistrovství Evropy ve fotbale začíná 14. června. Finálový zápas proběhne 14. července. Pořadatelskou zemí je Německo. Hraje se na deseti stadionech. Mezi 24 týmy je i český. Ve skupině se Česko utká s Portugalskem, Gruzií a Tureckem. Největší šance bookmakeři přisuzují Anglii. Věří se i Portugalsku nebo Francii. Silně motivovaní jsou také domácí Němci, kteří na zlato z mistrovství Evropy čekají od roku 1996.

Všech jednapadesát zápasů odvysílá v přímých přenosech Česká televize.