Začíná fotbalové Euro. Německo posiluje kontroly hranic

Události: Start fotbalového Eura v Německu (zdroj: ČT24)

Zahajovacím zápasem mezi fotbalisty domácího Německa a Skotska v pátek začne sedmnácté mistrovství Evropy. Čeští fanoušci, kteří se na zápasy do Německa chystají, by měli počítat se zdržením kvůli přísnějším kontrolám německé policie na hranicích, a to na dálnicích, silnicích i ve vlacích.

Turnaj 24 evropských celků začne v pátek ve 21:00 v Mnichově, hrát se bude v deseti německých městech a mistrovství uzavře 14. července finálový duel v Berlíně. Česká reprezentace se ve skupině utká 18. června s Portugalskem v Lipsku, poté se přesune do Hamburku, kde odehraje 22. června zápas s Gruzií a 26. června s Tureckem.

Už před zahájením šampionátu Německo provádělo kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem. Během konání Eura je zpřísní a zavede po celé délce své hranice.

Zprávy ve 12: Bezpečnostní opatření související s fotbalovým mistrovstvím Evropy (zdroj: ČT24)

Je třeba počítat se zdržením

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že kontroly na hranicích provádí spolková policie namátkově na silnicích a dálnicích a ve vlakových spojích. „Součástí kontrol může být také prohlídka interiéru vozidla. Obecně je třeba počítat se zdržením,“ sdělil Černínský palác. Při kontrolách mohou být zadrženi občané, kteří se v minulosti na německém území dopustili různých přestupků, včetně dopravních, za které neuhradili pokutu.

Každý občan České republiky cestující do Německa musí mít u sebe platný občanský průkaz či cestovní pas, a to ve fyzické podobě, nikoliv v aplikaci eDoklady. Vlastní doklad musí mít také každé dítě, které cestuje s rodičem. V případě ztráty či krádeže cestovních dokladů či jiných problémů je možné obrátit se na příslušný zastupitelský úřad v Německu.

Studio ČT24: Právník Jiří Zeleska o podvodech při přeprodejích vstupenek (zdroj: ČT24)

Do Německa se nesmí dovážet nepovolené zbraně a munice, včetně například vystřelovacích nožů, pepřových sprejů, výbušnin, radioaktivních a hořlavých látek nebo drog, a to včetně konopí.

Kromě řidičského průkazu, technického průkazu a zelené karty, tedy potvrzení o pojištění vozidla, by si řidiči měli před vjezdem do německých měst opatřit i ekologickou známku neboli emisní plaketu (Umweltplakette nebo Feinstaubplakette). Při vjezdu do emisních zón musí být touto plaketou označena všechna vozidla, a to i nová, zatímco starší a znečišťující vozidla na emisní plaketu nárok nemají a do ekologických zón nesmí. Emisní plaketu vydávají stanice technické kontroly a autorizované servisy v Německu, lze ji zakoupit na internetu, v Česku u některých provozoven STK či společnosti DEKRA CZ.

V okolí stadionů nebude možné parkovat, návštěvníci mohou využít veřejnou hromadnou dopravu. Vstup na stadiony bude možný jen s elektronickou vstupenkou v aplikaci UEFA v mobilním telefonu. S sebou lze mít jen malé zavazadlo či tašku, zakázány jsou profesionální fotoaparáty či větší deštníky. „Pro vstup na stadion je třeba prokázat se platným občanským průkazem, popřípadě platným cestovním pasem. Kopie těchto dokladů ani elektronická verze nebude pro vstup dostatečná,“ zdůraznilo ministerstvo.

Na bezpečnost budou během šampionátu dohlížet jak policisté hostitelské země, tak i jejich kolegové z účastnických zemí, včetně České republiky. Ministerstvo zahraničí doporučuje občanům cestujícím do Německa v době konání Eura zaregistrovat se v systému DROZD.

Studio ČT24: bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer k fotbalovému Euru 2024 (zdroj: ČT24)