Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud

V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.

Obvinění čelilo třináct subjektů – deset společností a tři osoby. Během tříměsíčního soudního procesu již dříve šest firem přiznalo vinu a šest subjektů bylo zproštěno obvinění.

Sopka na White Islandu vybuchla 9. prosince 2019. Na neobydleném sopečném ostrově, vyhledávaném turisty, tehdy bylo 47 lidí. Vulkán, označovaný za nejaktivnější na Novém Zélandu, přitom již několik týdnů před osudnou erupcí jevil známky neklidu, píše BBC. Mezi oběťmi bylo sedmnáct Australanů a tři Američané. Dalších 25 lidí utrpělo zranění, včetně rozsáhlých popálenin. 

Poslední usvědčenou je společnost Whakaari Management Limited (WML) bratrů Buttleových, kteří White Island vlastní a udělují povolení k jeho návštěvám cestovním kancelářím. Firmě hrozí pokuta až jeden a půl milionu novozélandských dolarů (dvacet milionů korun). Výše trestů by měla být oznámena v únoru.

Soudce Evangelos Thomas uvedl, že společnost WML nedostála své povinnosti, nespolupracovala dostatečně s experty a nehodnotila řádně rizika spojená s návštěvami ostrova s aktivní sopkou.

White Island je vzdálen asi padesát kilometrů od východního pobřeží novozélandského Severního ostrova. Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, vulkán na ostrově nazývají Whakaari. Ostrov v roce 1769 objevil britský mořeplavec James Cook, jenž mu dal také anglické jméno. V minulosti ho navštěvovalo asi deset tisíc turistů ročně. Od erupce nebyly turistické aktivity na ostrově obnoveny.