Nečekaný výbuch sopky na Novém Zélandu má 18 obětí. Dvě těla zřejmě zmizela v moři

Těla dvou lidí, kteří se stále pohřešují po výbuchu sopky na novozélandském ostrůvku White Island, zřejmě spláchlo moře. Nemusí se tak už nikdy najít. S odvoláním na místní policii o tom píše agentura AP. Celkem si erupce z minulého týdne vyžádala osmnáct obětí. Další téměř tři desítky lidí utrpěly zranění.

Těla dvou pohřešovaných podle zástupce novozélandské policie Mika Clementa zřejmě spláchlo moře při silné bouři, která se nad ostrůvkem White Island v oblasti Bay of Plenty přehnala krátce po erupci sopky na počátku minulého týdne.

Mužské tělo podle Clementa spatřila posádka policejní lodi ve vodě poblíž ostrova dva dny po erupci. Podařilo se jí k němu dostat na několik metrů, kvůli vysokým vlnám ale policisté nedokázali tělo vytáhnout na palubu před tím, než se potopilo.

Pietní akce za oběti na Novém Zélandu
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Pohřešovanou dvojici policie identifikovala jako čtyřicetiletého novozélandského průvodce a sedmnáctiletou Australanku. „Je nám velmi líto, že se nám dosud nepodařilo vrátit (pozůstalým) tato těla,“ prohlásil Clement. „Trápí nás to, trápí to naše lidi a bude to trápit každého v této komunitě, když se nám to nepodaří,“ dodal.

Podle Clementa je ještě šance, že se těla objeví. Oceán by je mohl vyplavit na pobřeží. Policisté ale podle něj budou v následujících dnech pátrání postupně tlumit, až přestanou pohřešované hledat úplně. „Budeme muset počkat, až nám matka příroda těla vydá… a to může, a nemusí,“ dodal policista.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sopka na ostrově White Island vybuchla minulý týden v pondělí krátce po 14:00 místního času (02:00 SEČ). Na neobydleném sopečném ostrově, který je populárním turistickým cílem, tehdy bylo 47 lidí.