Výbuch novozélandské sopky má šestou potvrzenou oběť. Nepřežilo zřejmě ani osm pohřešovaných

Na šest mrtvých vzrostla bilance pondělní erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island. Oznámila to policie, podle níž podlehl svým zraněním jeden z lidí hospitalizovaných s těžkými popáleninami. Osm osob se stále pohřešuje a podle úřadů jsou s největší pravděpodobností rovněž po smrti. Na ostrově hrozí další výbuch, takže tam záchranáři zatím nemohou vstoupit. Při přeletech nad ostrůvkem ale nebyly zaregistrovány žádné známky života. Policie zahájila v souvislosti s úmrtím turistů na ostrově vyšetřování.

V nemocnicích zůstává 31 zraněných, z toho 27 má popáleniny na více než 30 procentech těla.„Mnozí mají problémy s dýcháním a poškozené plíce,“ řekl podle deníku The Guardian lékař Pete Watson. „Ne všichni pacienti s popáleninami přežijí,“ dodal Watson. Zranění jsou ve věku od 13 do 72 let a umístěni byli do nemocnic na Novém Zélandě, někteří budou převezeni do Austrálie.

V době erupce, která začala v pondělí kolem druhé hodiny odpoledne místního času (dvě hodiny ráno SEČ), bylo na neobydleném, ale turisty navštěvovaném ostrůvku 47 lidí. Z toho 24 osob byli Australané, dále šlo o devět Američanů, pět Novozélanďanů, čtyři Němce, dva Číňany, dva občany Británie a Malajsijce.

Těla pěti obětí, která byla nalezena v pondělí, byla převezena do Aucklandu k soudní pitvě. První identifikovanou obětí se stal Hayden Marshall-Inman, který na ostrůvek ležící severně od pobřeží Nového Zélandu jezdil několik let jako turistický průvodce.

Osm pohřešovaných po erupci sopky na Novém Zélandu je zřejmě mrtvých. Pátrání ale pokračuje (zdroj: EBU)

Je poloviční pravděpodobnost, že sopka znovu vybuchne

Policie se bude z lodě asi kilometr od ostrůvku snažit zjistit situaci pomocí dronů. Práci jí ztěžuje i silný vítr. Experti varovali, že v příštích 24 hodinách je 50procentní pravděpodobnost další stejně silné či menší sopečné aktivity. 

Policie oznámila, že kvůli úmrtím zahajuje vyšetřování. Podle agentury AP mají úřady podezření, že mohla být porušena bezpečnostní opatření. Po pondělní katastrofě se objevily otázky, proč byli turisté na ostrov vpuštěni, když seismologové minulý měsíc zvýšili v oblasti stupeň varování před erupcí.

Záchranáři přistáli přímo na kráteru

Premiérka Jacinda Ardernová se také setkala se záchranáři, kteří jako první dorazili v pondělí na White Island, a ocenila jejich „neuvěřitelnou statečnost“.

Několik pilotů vrtulníků přistálo přímo na kráteru, aby pomohli lidem postiženým erupcí, popsal místním médiím pilot John Funnell. Ten podle BBC pomáhal v pondělí s komunikací mezi piloty, kteří letěli na White Island. „Dva z nich na kráteru vystoupili z vrtulníku, aby pomohli přeživším, z nichž někteří byli těžce zranění,“ popsal Funnell.