Z problémů tahá ruské děti cirkus. Peníze na to má od dárců

Události: Cirkus jako sociální síť (zdroj: ČT24)

V ruském Petrohradu využila skupina dobrovolníků zájem o cirkusové umění. Přitáhla k němu děti, které často pocházejí z rozvrácených rodin a ocitly se na okraji společnosti. Teď mají možnost stát se členy souboru, s nímž mohou veřejně vystupovat v Rusku i za jeho hranicemi. Projekt si rychle získal řadu příznivců.

Mnohé z nich byly ještě před nedávnem dětmi ulice. Valeria Urinová přiznává, že patřila ve své čtvrti k chuligánům. „Chodila jsem po garážích, pak jsem se seznámila s klukem, který rád procházel střechy. Tak jsem se to od něj naučila,“ vypráví. Domů ji nic netáhlo. K souboru přišla před sedmi roky a zůstala dodnes.

Děti pocházejí často z rozvrácených rodin, v útlém věku poznaly alkohol, drogy a násilí. Škola je příliš nezajímala. „Velmi mnoho dětí vzdoruje a utíká z domu. Nebo jsou tu děti naopak uzavřené do sebe a mají strach ze setkání s lidmi,“ vysvětluje speciální pedagožka Anna Makarovová.

V souboru poznávají základy cirkusového umění: tanec, žonglérství nebo akrobacii. „Stávají se členy profesionálního týmu, podílejí se na podobě představení a jezdí i na turné,“ říká jedna z cirkusaček Darja Gorčakovová.

Po dovršení osmnácti let jich několik našlo v cirkuse práci. Buď jako trenéři, nebo třeba při starosti o techniku. „Seřizuji osvětlení a vše kolem něj, podle scénáře používám jednotlivá světla na scéně,“ popisuje své úkoly osvětlovačka s minulostí dětského utečence Urinová.

Skupina nadšenců se o tyto děti stará už dvacet let. Peníze nemají od státu ani od města, pouze od dárců a sponzorů. Cirkusové umění má totiž v celém Rusku dlouhou tradici. Cirkus je prakticky v každém větším ruském městě.

V petrohradských školách a dětských domovech o činnosti cirkusu Ups Ala dobře vědí. Pro rodiče není složité tam děti umístit, podmínkou ale je, že pravidelně chodí do školy. Třikrát za měsíc vystupují veřejně. Každé představení je dlouho předem vyprodané.