Z Kábulu odlétly vnitrostátní spoje. Masúd je podle Reuters ochoten jednat s Talibanem

Události: Z Kábulu odlétly vnitrostátní spoje (zdroj: ČT24)

Z mezinárodního letiště v Kábulu odletělo několik vnitrostátních spojů státní letecké společnosti Ariana Afghan Airlines. Agentuře AP to řekl zástupce letiště, skrz které byly v posledních týdnech evakuovány desítky tisíc lidí. V polovině srpna ovládlo většinu Afghánistánu islamistické hnutí Taliban. V posledních dnech se bojuje o údolí Pandžšír. Tamní vůdce odboje Ahmad Masúd podle agentury Reuters uvedl, že je ochoten jednat o ukončení bojů. Hovořit s islamisty chce i německá kancléřka Angela Merkelová o evakuacích svých spolupracovníků.

Letadla z kábulského letiště mířila do provincie Herát na západě země, Kandahár na jihu a do severní provincie Balch. Na letišti zatím nefunguje radarový systém.

Z letiště bylo ve druhé polovině srpna evakuováno více než 120 tisíc cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, kteří se rozhodli odjet poté, co kontrolu prakticky nad celou zemí včetně metropole převzal Taliban. Civilní část mezinárodního letiště byla uzavřena a evakuace probíhaly z vojenské části, kterou hlídali američtí vojáci. Ti se stáhli v pondělí.

Katarští a turečtí technici

Před několika dny do Kábulu přijel tým katarských a tureckých techniků, aby pomohli obnovit provoz letiště, které je podle OSN klíčové pro dovoz humanitární pomoci do Afghánistánu. Katarské ministerstvo zahraničí v neděli informovalo, že do Kábulu v sobotu letecky dopravilo zásilku s potravinami a zdravotnickými potřebami. Letadla s humanitární pomocí chce tento emirát v Perském zálivu v nejbližších dnech vypravovat denně.

Agentura Reuters uvádí, že z Kataru se stal klíčový prostředník mezi západními zeměmi a Talibanem. Afghánské hnutí v katarské metropoli Dauhá v roce 2013 zřídilo svoje politické zastoupení. Později ve městě jednalo se Spojenými státy a loni v únoru zde byla uzavřena dohoda o stažení spojeneckých vojsk.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) koncem minulého měsíce uvedla, že začátkem letošního roku humanitární pomoc potřebovala polovina ze 40 milionů obyvatel Afghánistánu, z toho deset milionů dětí. Tyto počty podle IOM porostou.

Pandžšír

Taliban v neděli oznámil, že jeho síly se probojovaly do správního střediska provincie Pandžšír, která zůstala po bleskové ofenzivě a obsazení Kábulu v půlce srpna poslední baštou odporu. Zástupci odboje z Pandžšíru ale naopak uvedli, že způsobili islamistickému hnutí velké ztráty, informovaly agentury Reuters a DPA.

Taliban podle svého prohlášení ovládl město, které sousedí s metropolí provincie Pandžšír Bazarakem. Rovněž tvrdí, že se zmocnili velkého množství vojenských vozidel, zbraní a munice. Agentura Reuters upozornila, že tato tvrzení není možné ověřit.

Vůdce odboje Ahmad Masúd nicméně podle agentury Reuters uvedl, že je ochoten jednat o ukončení bojů v Pandžšíru.

Evakuace

Dialog s islamistickým hnutím chce i německá kancléřka Angela Merkelová. „S talibanci musíme jednoduše mluvit o způsobu, jakým můžeme ze země dostat lidi, kteří pracovali pro Německo, a dostat je do bezpečí,“ řekla podle agentury AFP. „Musíme jednat právě s nimi. Musíme odtamtud především dostat osoby, které pracovaly pro německé organizace rozvojové pomoci a cítí se v ohrožení,“ dodala.

Mluvčí Talibanu deníku Die Welt řekl, že i jeho hnutí si přeje dialog s Německem.