Výsledky prezidentských voleb způsobily v Gabonu nepokoje

Libreville - Zveřejnění výsledků prezidentských voleb v Gabonu, které vyhrál syn zemřelého prezidenta Ben Bongo, provázejí nepokoje. Ozbrojené síly dnes ráno rozehnaly shromáždění opozičních představitelů a jejich příznivců před sídlem centrální volební komise. Strana protikandidáta Pierra Mamboundoua odmítla výsledky voleb. Mamboundou byl při střetech vážně zraněn. Již před nedělními volbami upozorňovali opoziční kandidáti na nesrovnalosti ve volebním procesu a hrozili nepokoji v případě Bongova vítězství.

Nedělní prezidentské volby vyhrál podle dnešního prohlášení ministra vnitra syn zemřelého prezidenta a bývalý ministr obrany Ben Bongo se 41,73 procenta hlasů. Bongův protikandidát André Mba Obame, bývalý ministr vnitra, získal 25,88 procenta hlasů. Třetí skončil Pierre Mamboundou s 25,22 procenta hlasů. Vítězství Bonga analytici očekávali. Podle rivalů však volby ovlivnil, aby zajistil udržení moci v rodině.

Dnešnímu oznámení volebních výsledků v jindy klidné západoafrické zemi předcházely nepokoje. Tisíce lidí v čele s opozičními kandidáty Mamnboundouem a Obamem čekaly na vyhlášení výsledků před sídlem volební komise celou noc. Ozbrojené síly je dnes ráno rozehnaly za použití slzného plynu. Mamboundou byl při střetech vážně zraněn.

Nepokoje jsou také ve druhém největším městě Port Gentil. Zastánci opozice zde zapálili francouzský generální konzulát, napadli místní věznici a osvobodili vězně. V ulicích postavili barikády. Paříž vyzvala Gabon ke klidu a Francouzům doporučila, aby neopouštěli domovy.

Gabon, který se na rozdíl od většiny afrických států vyhnul v posledních desetiletích násilnostem, uvrhla do nejistoty červnová smrt třiasedmdesátiletého prezidenta Omara Bonga, který zde vládl celých 41 let.