Vůdci puče v Guineji jmenovali novým premiérem civilistu

Konakry - Vůdci vojenského převratu v Guineji dnes ministerským předsedou jmenovali civilistu. Přesně týden poté, co se chopili moci, tak dodrželi svůj slib občanům. Novým premiérem se stal Kabine Komara, guinejský bankéř žijící v Egyptě. Část armády pod vedením kapitána Moussy Camary se ujala moci v noci z 22. na 23. prosince. Převrat začal jen několik hodin po smrti autoritářského prezidenta Lansana Contého, který Guineji vládl od roku 1984. Krátce po převzetí moci slíbil Camara, že premiérem jmenuje civilistu.

Jméno Komary, který je ředitelem banky African Export-Import Bank, se neobjevilo v souvislosti s funkcí předsedy vlády poprvé. Již před dvěma lety Komaru představitelé odborů na tento post tehdejšímu prezidentovi Contému navrhovali. V pondělí Africká unie (AU) v reakci na vojenský puč pozastavila Guineji členství a pohrozila dalšími sankcemi, pokud se země do šesti měsíců nevrátí k ústavním pořádkům.

V neděli ve snaze o upevnění moci degradovali pučisté 22 armádních generálů, včetně velitelů pozemního vojska, námořnictva a letectva.

Po zpočátku nejasném vývoji se nyní zdá, že jednotky kapitána Camary mají situaci v zemi pod kontrolou. K tomu přispívá i zatím široká podpora veřejnosti. Guineji dočasně vládne Národní rada pro demokracii a rozvoj, která má 32 členů - 26 zástupců v ní má armáda, zbytek jsou civilisté. Rada, v jejímž čele stojí Camara, deklarovala připravenost uspořádat do dvou let prezidentské volby.