„Všichni jsme Jenni.“ Polibek šéfa španělského fotbalového svazu vyvolal bouřlivou debatu

Španělská prokuratura zahájila vyšetřování předsedy fotbalového svazu Rubialese (zdroj: ČT24)

Španělská prokuratura zahájila vyšetřování předsedy fotbalového svazu (RFEF) Luise Rubialese pro podezření ze sexuální agrese. Důvodem je jeho polibek na ústa hráčky národního týmu Jenni Hermosové po vítězství na mistrovství světa. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) už ho kvůli tomu dočasně suspendovala. Velká část společnosti i politických špiček ve Španělsku volá po systémových změnách.

Incident z nedávného šampionátu v Austrálii a na Novém Zélandu, na němž „La Roja“ získala poprvé v historii titul, se projevil i během víkendového kola mužské nejvyšší soutěže. Hráči FC Sevilla vyběhli na trávník v tričkách s nápisem „Je konec“. Hráči Cádizu roztáhli velký transparent „Všichni jsme Jenni“.

Rubialesovo chování znamenalo šok nejen pro ženy, ale pro celou španělskou společnost. „Chování předsedy fotbalového svazu chci odsoudit. Je pro mě naprosto nepřijatelné,“ uvedl barcelonský kouč Xavi a podobná slova zněla ze všech stran, od premiéra až po demonstranty před budovou svazu.

K těmto hlasům se o víkendu připojili i trenéři obou národních týmů - mužského a ženského. Ještě v pátek přitom Rubialesovi tleskali, když označil Hermosovou za lhářku a sebe za oběť. Šéf RFEF označil polibek za lehkou pusu a odstoupit odmítl.

Strukturální sexismus

S kritikou přišli trenéři podle mnohých pozdě. Až poté, co Rubialese na 90 dní odvolala z funkce FIFA. Jedenáct členů realizačního týmu ženské fotbalové reprezentace už minulý týden na podporu Hermosové podalo výpověď.

„Pocit beztrestnosti, s jakým se pan Rubiales vyjadřoval, ukazuje, že španělský fotbalový svaz je prolezlý strukturálním sexismem,“ prohlásila španělská vicepremiérka Yolanda Díazová.

Španělský svaz svolal na pondělí krizovou schůzku zástupců všech regionálních svazů, aby zhodnotili situaci, která v zemi místo oslav premiérového titulu přerostla v diskuzi o sexuálním násilí, ženských právech a macho kultuře.

Hladovka a hon na čarodějnice

Rubialesova rodina naopak mluví o honu na čarodějnice. Jeho matka na jihu země zahájila protestní hladovku v kostele. Agentuře EFE mimo jiné řekla, že hodlá v hladovce pokračovat, „dokud se nenajde řešení nelidského a krvavého honu na mého syna, který si to nezaslouží“. Zároveň vyzvala Hermosovou, aby řekla pravdu a držela se verze událostí, s níž přišla po vypuknutí kontroverze.

Sám Rubiales tvrdí, že Hermosová s polibkem souhlasila, což útočnice nejprve v prohlášení pro svaz potvrdila, posléze to ale pro hráčskou asociaci FUTPRO popřela a vyslovila se pro exemplární trest. Nyní má patnáct dnů na to, aby podala formální stížnost jako oběť možné sexuální agrese.

Triumf Španělek na mistrovství světa měl zviditelnit ženy v tradičně mužském sportu. Místo toho přinesl nevídaný společenský otřes, který zřejmě ještě nekončí.