„Vím o něm víc než jeho žena.“ Trump vyhrožuje DeSantisovi, jehož ambice posílily volby

V amerických guvernérských volbách přitahuje největší pozornost zřejmě Florida. Nikoliv proto, že by republikánský guvernér Ron DeSantis měl potíže s obhájením úřadu, ale proto, že se o něm mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta pro rok 2024 – a tedy jako o potenciálním vyzyvateli Donalda Trumpa. Bývalý šéf Bílého domu ale DeSantise od kandidatury odrazuje a vyhrožuje, že by o něm v takovém případě zveřejnil nelichotivé informace.

„Myslím, že by to od něho byla chyba. Myslím, že by se to (stranické) základně nelíbilo,“ řekl v úterý Trump v televizi Fox News. „Vím toho o něm víc než kdokoliv jiný – možná víc než jeho manželka,“ řekl Trump bez dalších podrobností. Uvedl také, že pokud by se DeSantis o republikánskou nominaci ucházel, uškodil by si. Později ale Trump o DeSantisovi mluvil jako o „dobrém člověku“ a popřel, že by mezi nimi byly spory.

Trump v pondělí naznačil, že rozhodnutí o kandidatuře oznámí 15. listopadu. Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že Trump už v minulosti vyhrožoval, že zveřejní informace očerňující jeho politické soupeře.

BBC DeSantise označuje za relativního politického nováčka, který se do povědomí širší veřejnosti dostal teprve od roku 2019, když se stal floridským guvernérem. Staví se do role nadšeného zastánce konzervativních hodnot a mnozí považují za pravděpodobné, že nominaci Republikánské strany do boje o Bílý dům v roce 2024 získá on a ne Trump. DeSantis v nynějších volbách post guvernéra obhájil, což ho staví na dobrou startovní pozici v boji o republikánskou nominaci.

Trump se nezměnil

Podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka z Katedry severoamerických studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ukázal Donald Trump v primárních volbách, že má poměrně výrazný hlas v republikánské straně. Poznamenal také, že sice uspělo procentuálně méně kandidátů, než které Trump podpořil v „primárkách“ v roce 2020, pořád to však bylo 92 procent a počet kandidátů, které podpořil, byl rekordní.

„Dá se tedy říct, že jeho vliv na republikánskou stranu je stále velmi silný, ovšem to se však může ukázat i jako nevýhoda. Trump se totiž v kampani soustředil hlavně sám na sebe a na opakování toho, že mu byly ukradeny prezidentské volby v roce 2020. Zatímco na jeho základnu voličů to platí, umírněnější republikány nebo nezávislé voliče to neláká; místo toho by chtěli slyšet návrhy, co chtějí dělat jinak, a těch k slyšení v kampani tolik nebylo,“ podotýká Pondělíček.

Politický program má podle něj floridský guvernér celkem podobný, také se vymezuje proti kritické teorii rasy, která je podle něj dětem vštěpována už na základní škole, a proti spoustě ostatních kulturních témat, podobně jako Donald Trump.

„Ale ten styl jeho vystupování je jiný, je sice také konfrontační, ale DeSantis není tak nevyrovnaný, nebo tak sebestředný a nedisciplinovaný, jako Donald Trump. Bylo to vidět na některých setkáních s voliči před volbami, když Trump přijel do Ohia podpořit místního republikánského kandidáta na senátora J. D. Vance, který zde nakonec zvítězil, tak z vystoupení dostal Vance na pódiu minutu a Trump mluvil téměř hodinu a půl. Většinu času přitom mluvil o sobě, nikoli o tom, co by Vance by pro voliče dělal,“ zdůraznil Pondělíček.

„DeSantis je zkušenější politik, v tomto ohledu je disciplinovanější, zároveň je tam nějaká naděje, že strana bude programově pořád v pozicích, které vytyčil Trump. Čtyřiačtyřicetiletý guvernér Floridy by ale mohl mít větší úctu k demokratickému zřízení, tedy by si odpustil zpochybňování výsledků voleb, které se mu nelíbí a podobně,“ domnívá se amerikanista.