Vídeňský starosta Häupl v květnu skončí. V čele rakouské metropole stál téměř čtvrtstoletí

Po téměř čtyřiadvaceti letech se na konci května vzdá Michael Häupl funkce vídeňského starosty. V čele radnice rakouské metropole stane po sociálnědemokratickém politikovi jeho stranický kolega a od ledna šéf vídeňské organizace Michael Ludwig. S odvoláním na prohlášení obou sociálnědemokratických politiků o tom informovala agentura APA.

Häupl, který je známým kritikem pravicově populistických Svobodných, svou funkci složí na zasedání městského zastupitelstva 24. května. Novým šéfem radnice rakouské metropole bude Michael Ludwig, který už dříve Häupla nahradil i v čele vídeňské zemské organizace sociální demokracie (SPÖ).

Primátorem se Häupl stal již v roce 1994 po odchodu Helmuta Zilka. V uplynulých letech patřil k nejvlivnějším politikům rakouské sociální demokracie. Do strany vstoupil v roce 1978, předtím od roku 1975 vedl sociálnědemokratický studentský spolek. 

V jeho éře se Vídeň soustředila mimo jiné na rozvoj služeb pro občany. V rakouské metropoli panují přiměřené ceny bydlení (město samo vlastní 220 tisíc bytů), funguje tam promyšlený a levný systém veřejné dopravy (roční jízdenka vyjde na 365 euro), dostupná je i zdravotní péče a město nabízí bohatý kulturní program. Přestože je vedení města za Häupelova vedení velmi vstřícné k imigraci, ve městě nejsou žádné no-go zóny.

I díky tomu byla Vídeň loni už poosmé za sebou vyhlášena nejlepším městem k životu společností Mercer, podle žebříčku časopisu The Economist z roku 2016 je druhá. 

Právě vstřícný přístup k imigrantům je ale jednou z věcí, která se nelíbí starostovým kritikům. To, že jejich počet stoupá, dokázaly i poslední vídeňské volby v roce 2015. Sociální demokraté sice opět zvítězili (ve Vídni vládnou od roku 1945), zaznamenali ale nejhorší výsledek od konce druhé světové války. Naopak výrazně posílili Svobodní, kteří vsadili na protiimigrační a nacionalistická témata.

Häupl dostal Řád Bílého lva

Häupl je také šéfem Rakousko-české společnosti. S navazováním kontaktů s českou stranou začal už jako student a jako představitel Vídně pak uzavíral smlouvy s Prahou, Brnem a dalšími městy.

V roce 2016 dostal Häupl z rukou tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky také medaili Karla Kramáře a obdržel také pamětní medaili Josefa Hlávky, již nejstarší česká nadace uděluje významným osobnostem vědy a umění. Už dříve dostal třeba italské či polské řády.

Za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky udělil loni prezident Miloš Zeman vídeňskému starostovi Řád Bílého lva. Předtím se Häupl s českým prezidentem setkal naposledy v prosinci 2016, kdy je rozděloval postoj k rakouským prezidentským volbám, každý podporoval jiného kandidáta.

Häupl Zemana ale kritizoval už před patnácti lety ještě jako premiéra za výroky o sudetských Němcích. Zeman o nich mluvil jako o zrádcích a Hitlerově páté koloně. Häupl pak o Zemanovi řekl, že by „s tímto pánem měl nerad cokoliv společného“.