Nejlepší město k životu? Australské Melbourne. Vídeň je druhá

Už šestý rok se australské město Melbourne drží na první příčce seznamu měst, kde se nejlépe žije. Britský týdeník The Economist hodnotil 140 největších měst světa v kategoriích zdravotnictví, školství, stabilita, kultura spolu se životním prostředím a infrastruktura.

Zpráva Economist Intelligence Unit přidělovala jednotlivým městům rating v rozmezí od 1 do 100. Město hodnoceno na spodní hranici škály je považováno za „nesnesitelné“, naopak stovka představuje skóre „ideálního“ města. V hodnocení měst ve všech pěti kategoriích byly zohledňovány kvalitativní i kvantitativní faktory.

Melbourne získalo výborné skóre v oblasti zdravotní péče, vzdělání a infrastruktury. Jeho stabilita byla ohodnocena výsledkem 95 a 95,1 v kategorii kultury a životního prostředí. Celkově se pak toto město může chlubit skórem 97,5 ze 100, což je nejlepší výsledek ze všech 140 zkoumaných měst.

Australské Melbourne těsně následuje rakouská metropole Vídeň s celkovým výsledkem 97,4 ze 100, získala tedy pouze o jednu desetinu procenta méně než vítěz.

Vídeň
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Kanadská města Vancouver, Toronto a Calgary se umístila na třetím, čtvrtém a pátém místě. O páté místo se však Calgary dělí ještě s jihoaustralským městem Adelaide.

Letos poprvé však z nejlepší desítky měst vypadla australská metropole Sydney, ještě loni přitom obsadila sedmé místo. Letos tuto příčku převzal západoaustralský Perth.

  • 1. Melbourne, Austrálie – 97,5
    2. Vídeň, Rakousko – 97,4
    3. Vancouver, Kanada – 97,3
    4. Toronto, Kanada – 97,2
    5. Calgary, Kanada – 96,6
    5. Adelaide, Austrálie – 96,6
    7. Perth, Austrálie – 95,9
    8. Auckland, Nový Zéland – 95,7
    9. Helsinky, Finsko – 95,6
    10. Hamburk, Německo – 95,5

Zajímavým ukazatelem je letos prudký propad v žebříčku mnoha měst na Středním východě a v severní Africe. Jedná se především o důsledek šíření extrémních džihádistických skupin, jako je například tzv. Islámský stát, napříč těmito regiony.

Libyjské hlavní město Tripolis získalo pouze skóre 35,9, syrský Damašek zažil vůbec nejprudší pokles a skončil v žebříčku 140 hodnocených měst na poslední příčce s výsledkem pouze 30,2.