Ve španělském Oviedu se ulice opět jmenují po frankistických důstojnících. Změnu si vymohla pravicová radnice

V severošpanělském městě Oviedo znovu pojmenovali sedmnáct ulic po politicích a důstojnících frankistické diktatury. Ulice přitom nová jména nespojená s fašistickým režimem dostaly teprve předloni. Pravicové vedení radnice změnilo názvy poté, co soudce vyhověl stížnosti, kterou radnice podala společně s krajně pravicovým sdružením hájícím odkaz generála Francisca Franca. Informoval o tom deník El País.

Odstranění symbolů frankistické diktatury (1939–1975) z veřejných míst ukládá takzvaný zákon o historické paměti z roku 2007. Proto i bývalé vedení radnice v Oviedu ulice v tomto městě přejmenovalo. Nový pravicový starosta Alfredo Canteli ale krok svého levicového předchůdce napadl u soudu, který stížnosti na změnu ulic vyhověl. Canteli pak rozhodl vrátit ulicím jména, která nesly dříve.

Například ulice básníka Federica Garcíi Lorcy, popraveného v roce 1936 frankisty, se znovu přejmenovala na ulici Calva Sotela, ministra financí španělského diktátora Miguela Prima de Rivery (1923–1930). Ulice Třinácti růží, která měla připomínat 13 žen zastřelených za diktatury, se opět jmenuje po frankistickém plukovníkovi Arandovi.

Změna možná není finální

Obyvatelé Ovieda ale zřejmě s dalšími změnami adresy v dokladech můžou počkat. Vedení autonomního regionu Asturie, jehož je Oviedo metropolí, totiž prohlásilo, že nové změny ulic odporují zákonu o historické paměti. Dá se tak očekávat další stížnost k soudu, a tudíž nová změna názvů oviedských ulic.

Přitom výměna cedulí nebyla levná. Podle deníku El País byly staré „frankistické“ cedule poškozené a jejich renovace stála radnici osm tisíc eur (asi 208 tisíc korun). 

Výměna oviedských cedulí demonstruje, že i téměř půlstoletí po Francově smrti je španělská společnost rozdělená. Řadu stížností k soudu a demonstrací vyvolalo rozhodnutí nynější socialistické vlády Pedra Sáncheze, které pak schválil i parlament, přemístit Francovy ostatky. V říjnu 2019 byly přestěhovány do rodinné hrobky na madridském předměstí El Pardo z památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu, kde jsou pohřbeny oběti občanské války.

Francovi příznivci ho obdivují mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce. Občanská válka, kterou rozpoutal, ale stála za tři roky životy půl milionu lidí.