Ve Francii přibývá útoků na školáky. Důvodů je hned několik

Události ČT: Francie zvyšuje bezpečnostní opatření na školách (zdroj: ČT24)

Francií otřásl případ surového útoku na patnáctiletého studenta, kterého minulý týden zbila skupina mladíků na předměstí Paříže. Chlapec později svým zraněním podlehl. V zemi přitom nejde o ojedinělý případ. Vláda volá po reformě školských institucí a apeluje na zodpovědnost rodičů. Na některých školách už platí zvýšená bezpečnostní opatření.

Skupina mladíků napadla chlapce cestou ze školy. Čtyři z nich už police vyšetřuje. „Mohu říci jen to, že připustil, že ho bil,“ uvedl právní zástupce jednoho z obžalovaných Jacques Bourdais. Motiv činu zatím není zřejmý. Podle dosavadního vyšetřování mohlo jít o trest za příliš velkou náklonnost k jedné ze spolužaček. 

Desítky lidí stále přicházejí ve městě Viry Chatillon uctít památku studenta k budově školy. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že takové násilí se dá jen těžko pochopit. „Znovu chci zdůraznit, že škola musí zůstat bezpečným místem. Pro děti, jejich přátele i učitele,“ podotkl.

V jiné obci na předměstí Paříže v neděli odpoledne skupinka útočníků napadla dalšího patnáctiletého chlapce, který šel na kluziště. Hoch skončil v nemocnici, ale není v ohrožení života.

Podle informací Le Figaro dostal napadený hoch minulý týden výhrůžné zprávy. Podle zdroje blízkého případu by trestná výprava mohla souviset s milostnou záležitostí. Případ podle prokuratury nesouvisí se smrtí stejně starého chlapce z minulého týdne.

Před necelým týdnem ztloukli spolužáci v jihofrancouzském Montpellier také třináctiletou dívku – údajně proto, že odmítla nosit hidžáb. Lékaři museli těžce zraněnou uvést do umělého spánku.

Vláda chce nošení náboženských symbolů ve školách od příštího školního roku zpřísnit. „Pro mě jsou to hlavně symboly diskriminace, které úmyslně zaměňujeme za náboženské symboly, abychom ponižování žen legitimizovali,“ říká profesorka filozofie a odbornice na islám Razika Adnaniová.

Rozkmotřené gangy mladistvých

Dalším problémem jsou drogy. I na tomto poli je podle odborníků policie téměř bezmocná. „Dělá, co může s prostředky, které má k dispozici. Na město se sto deseti tisíci obyvatel má přibližně polovinu (potřebných) lidí,“ poznamenala obyvatelka pařížského předměstí Saint-Denis.

Ředitelé škol upozorňují na neúnosnou situaci už delší dobu. Podle nich se války mezi skupinami mladistvých přelévají i do školních prostor. Někde museli instalovat detektory, aby žáci nechodili do školy ozbrojení, především noži. 

Francouzské úřady znepokojuje rostoucí násilí na školách i proto, že v současné době řeší další velký problém – útoky na vzdělávací instituce na sociálních sítích. Ministerstvo vnitra proto rozhodlo věnovat zvýšenou pozornost třem stovkám škol po celé zemi.