V USA pokračuje proces v případu smrti Floyda, soud vyslechl emotivní výpovědi svědků obžaloby

Horizont ČT24: Emotivní svědectví v procesu ohledně smrti Floyda (zdroj: ČT24)

Třetím dnem pokračuje v Minneapolis ve státě Minnesota aktuálně nejsledovanější soudní proces ve Spojených státech. Bývalý policista Derek Chauvin v něm čelí obvinění z vraždy Afroameričana George Floyda. Chauvin Floydovi klečel loni v květnu devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici. U soudu nyní zaznívají emotivní svědectví těch, kteří zákroku přihlíželi.

U soudu například vypovídala nyní osmnáctiletá Darnella Frazierová, která zákrok natočila na mobilní telefon. Společně se svou devítiletou sestřenicí měla namířeno do blízkého obchodu, když se stala svědkem zákroku. Nyní si vyčítá, že neudělala víc pro Floydovu záchranu: „Někdy jsem vzhůru a omlouvám se Georgi Floydovi, že jsem neudělala víc.“ 

Právě její video zveřejněné na internetu podle agentury AFP obletělo svět a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě. „Když si vzpomenu na George Floyda, vidím svého otce, bratra, své bratrance a strýce, protože jsou všichni černoši,“ sdělila vzlykající Darnella. „Napadá mě, že to mohl být někdo z nich,“ doplnila.

Svědci obžaloby: Chvat byl nebezpečný a policisté odmítli zdravotní pomoc

Před soudem vypovídal také Donald Williams, který má výcvik ve smíšených bojových uměních. Chauvin se podle něj uchýlil k nebezpečné technice, když pohyboval kolenem nahoru a dolů, aby zvýšil tlak na Floydův krk a jeho záda.

Williams, který stál od činu zhruba dva metry, se domnívá, že byl svědkem vraždy. Na místo tehdy přivolal jinou hlídku a záznam jeho tísňového hovoru před soudem nyní zazněl. „Právě toho chlápka asi zabil. Vůbec se nebránil zatčení. Měl koleno na jeho krku. Strážník číslo 987,“ říká na záznamu.  

Dalším svědkem byla hasička mimo službu Genevieve Hansenová. U soudu uvedla, že rozpoznala, že Floyd umírá a že ho slyšela 27krát prosit o milost. Zasahujícím policistům nabídla pomoc s oživováním, což jí ale podle jejích slov neumožnili.

„Poté jsem si všimla, že zpod toho, co vypadalo jako tělo George Floyda, vytéká nějaká tekutina. Děje se to, když se umírajícím uvolní močový měchýř,“ pokračovala Hansenová.

Obhajoba: Floyda zabily drogy a zdravotní problémy

Před soudci stanul i Christopher Martin, prodavač z obchodu, kde Floyd krátce před policejním zásahem nakupoval. Floyd v obchodě za cigarety zaplatil falešnou dvacetidolarovou bankovkou. Martin podle svých slov hned viděl, že bankovka není pravá, ale přijal ji, i když věděl, že mu bude částka stržena z platu. Nejprve se s tím smířil, ale pak se obrátil na šéfa a ten Martina poslal ven za Floydem, aby mu řekl, aby se vrátil.

Martin rovněž vypověděl, že se při nakupování Floyda zeptal, jestli nehraje basketbal. Floyd mu odpověděl, že hraje fotbal, ale prý až po dlouhé době. „Bylo zjevné, že je zfetovaný,“ řekl prodavač.

Chauvinovi právníci obhajobu chtějí postavit na tom, že si policista při zatýkání počínal tak, jak se to naučil při výcviku, a že příčinou Floydovy smrti byla kombinace požití drog, choroby srdce a vysokého tlaku. „Pan Floyd si vložil do úst drogy, chtěl je tak ukrýt před policií,“ tvrdí Chauvinův obhájce Eric Nelson.

Amerikanista: Podobných procesů mnoho není

Policie v Minneapolisu se snažila Floyda zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Podle policie se Floyd vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog. Na videu se zatýkaný ale již nesnaží bránit. Floyd podle prokurátora Jerryho Blackwella celkem 27krát prosil, aby jej Chauvin nechal dýchat, strážník ho ale nepustil. Floyd ztratil vědomí a o několik okamžiků později zemřel v blízké nemocnici.

Podle amerikanisty Jana Beneše je proces důležitý mimo jiné z toho důvodu, že podobných řízení mnoho není. „V Americe sice probíhá okolo tisícovky zastřelení nebo zabití civilistů rukou policisty nebo zbraní policisty (ročně), ale k soudu se jich dostanou desítky či jednotky. A policistů, kteří odejdou od soudu s trestem, je minimum,“ vysvětlil odborník z Ostravské univerzity.

Floydova smrt vyvolala masivní a místy násilné protesty v desítkách amerických měst a následně i v Evropě a dalších částech světa. První z procesů se zasahujícími policisty strhává nyní pozornost zpět k hnutí Black Lives Matter, které se zformovalo po Floydově smrti. Kvůli obavám z nepokojů střeží centrum Minneapolisu Národní garda.