V tažení za „lepším New Yorkem“ Bloomberg nepolevuje

New York/Londýn - V New Yorku se už deset let nesmí kouřit na veřejnosti. Podle radnice se ve městě díky tomu prodloužila průměrná délka života. A starosta Michael Bloomberg v tažení za zdravým životním stylem i bezpečností Newyorčanů nepolevuje. Zaplatil dokonce ze svého skoro čtvrt miliardy korun za televizní spoty, které prosazují hlubší prověrky při koupi zbraní.

Televizní reklamou chce přesvědčit dosud váhající politiky. Bloomberg nenechá nic náhodě - spot je má dohnat ve státech, kam odjeli na jarní prázdniny. „Jeho jmění mu nikdy nepomůže k tomu, aby americké veřejnosti vnutil svou představu. Lidé ho nechtějí ve svých restauracích. Lidé ho nechtějí u sebe doma. Nechtějí, aby jim říkal, co mají jíst,“ kritizuje Blommbergovu „všudypřítomnost“ viceprezident Národní střelecké asociace Wayne Lapierre.

Bloomberg nenechává ani na chvíli odpočinout město, které na druhou stranu ani tak nikdy nespí. Upravil zákon, aby měl na změny o jedno období navíc. Zakazuje kouření, hodlá zrušit i velké kelímky na limonády. V tom je zatím neúspěšný. Z cigaret chce udělat doslova podpultové zboží - v obchodech nemají být vidět.

Sám Bloomberg je přitom v poslední době vidět skoro všude. I s hvězdami z Broadwaye. Cit pro politiku má ale Bloomberg větší než pro zpěv. Z křesla newyorského starosty dokáže ovlivňovat celou Ameriku.

Bloomberg učí žít Newyorčany zdravě (zdroj: ČT24)

Další štace Londýn? Nebo bílý dům?

Koncem roku ale v čele New Yorku končí. V londýnském City si už staví obrovský palác. S místním starostou Borisem Johnsonem si rozumějí moc dobře.

Zatím jen v legraci se zmiňovala možnost, že by se Michael Bloomberg mohl z okna svého nového působiště dívat na dvoupatrové autobusy nejen jako podnikatel. Častěji než s křeslem londýnského starosty bývá ale Bloomberg spojován s možným výhledem do zahrad Bílého domu, ale rok 2016 je ještě daleko.