V Rusku přibývá vězněných Američanů. Zřejmě se Moskvě budou hodit na výměnu

Horizont ČT24: Američané věznění v Rusku (zdroj: ČT24)

V ruské vězeňské kolonii jsou nyní čtyři Američané. Jeden vězněný za držení marihuany, druhý za obnažování na veřejnosti. Dalšími jsou vazebně stíhaný reportér The Wall Street Journal Evan Gershkovich a Paul Whelan odsouzený za údajnou špionáž. Právě jemu se v tomto unikátním prostředí nyní věnovala reportáž ruské státní televize RT.

Zveřejněné záběry Whelana v ruské trestanecké kolonii jsou po dlouhé době prvním videem muže odsouzeného za údajnou špionáž. Téměř šestiminutová reportáž obviňuje současnou americkou administrativu, že nedělá dost, aby Whelana i další v Rusku vězněné občany USA s Kremlem vyměnila a dostala domů.

Jde o unikátní pohled, protože natáčení je zde přísně zakázáno. Štáb RT ale povolení dostal. Prý na žádost samotného Paula Whelana. Bývalý příslušník amerických ozbrojených sil se ale se štábem na místě odmítl bavit na mikrofon, což vyústilo v absurdní debatu s propagandistou RT Igorem Ždanovem.

Není to rozhovor, jen povídání. Je to rozhovor!

„Pane, chápete, co znamená, když říkám, že nemohu poskytovat rozhovor? Nemohu odpovědět na vaše otázky,“ říká vězeň Whelan. 

„To není rozhovor, jen si povídáme,“ odpovídá Ždanov.

„Když se mě ptáte, je to rozhovor,“ trvá na svém Američan. 

„Když nechcete, abych vám dával dotazy, tak si jen popovídáme. S tím souhlasíte?“ snaží se propagandista. 

„Ne, nemůžu dělat rozhovor,“ neustupuje ze své pozice Whelan. 

Bývalý voják Whelan je v Rusku vězněn od konce roku 2018. Zadržen byl v Moskvě, kam tehdy dorazil na svatbu svého známého.

Bratr-dvojče je rád, že viděl bratra. Po třech letech

Ruská státní televize tvrdí, že Whelanovi zakázali mluvit s médii západní diplomaté, kteří za ním často jezdí do trestanecké kolonie v Mordvinsku na východě evropské části Ruska.

Přesto v reportáži tvrdí, že muž je deprimován, protože Washington nedělá dost pro jeho propuštění. Tvrzení opírá o vyjádření Whelanova bratra –⁠ dvojčete. Ten ihned po odvysílání reportáže vydal prohlášení.

„Dnes poprvé od června 2020 vidím, jak bratr skutečně vypadá. Děkuji, Russia Today, přestože vysíláte tu nejodpornější propagandu a jste tlampačem válečných zločinců, že jste Paula po všech těch letech ukázali,“ uvedl David Whelan, bratr vězněného Američana. 

Na vězeňské kartě, kterou televize na sekundu ukázala, je u Whelanova jména napsáno Sklony k útěku. A pak také datum propuštění v prosinci 2034. Američan byl odsouzen na šestnáct let za špionáž. Vždy tvrdil, že je nevinný. To je i oficiální postoj Washingtonu, který žádá jeho vydání.

„Ministr (zahraničí Antony) Blinken předal Rusku vážný návrh na propuštění Paula Whelana. Stojíme si i nadále za tím, že by Rusko mělo Paula Whalena okamžitě propustit,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Další vězni

Reportér Gershkovich je vazebně stíhán od letošního března. Čelí obvinění ze špionáže a hrozí mu dvacetiletý pobyt za mřížemi.

Minulý týden mu byla prodloužena vazba o další tři měsíce, informovala agentura ČTK. „Soud vyhověl návrhu vyšetřovatele (tajné služby) FSB na prodloužení Gershkovichovy vazby do 30. listopadu,“ uvedl soud. Slyšení se konalo za zavřenými dveřmi, jelikož případ obsahuje utajované materiály, píše ruská státní agentura TASS. Lhůta současného zadržení Gershkoviche by bez prodloužení vypršela 30. srpna.

„Obvinění ze špionáže je směšné. Útoky ruských úřadů na americké občany jsou neakceptovatelné,“ prohlásila v březnu mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup řekl v pořadu Horizont ČT24, že Whelan je držen nejdéle ze všech Američanů. Mluvilo se už několikrát o tom, že bude zahrnut do některých výměn, ale stále k tomu nedochází. Jeho bratr vyjádřil nespokojenost, že už byl několikrát „přeskočen“, například i basketbalistkou Brittney Grinerovou. Nyní se toho samého obává také u novináře z The Wall Street Journal.

Věznění Američané se asi opět budou hodit k výměně za vězněné Rusy

Spojené státy předpokládají, že Rusko vězní Američany, aby je využilo k výměně za své občany, kteří skončí za mřížemi v USA. V prosinci tak byla za obchodníka se zbraněmi Viktora Buta vyměněna basketbalistka Brittney Grinerová. Loni dostala v Moskvě devítiletý trest poté, co byla na letišti zadržena s hašišovým olejem.

Minulý týden ruská média informovala o dalším občanovi USA obviněném ze špionáže. Údajně má jít o Jevgenie Spectora, Rusoameričana, který byl už dřív v Moskvě odsouzen ke třem a půl letům vězení za úplatkářství. Nyní mu má hrozit výrazně tvrdší trest.

„Rusové si vytvářejí fond rukojmích, které budou chtít vyměnit za některé své lidi na Západě,“ soudí Soukup.