V Polsku vzrostl zájem o „pilulku po“, část lékárníků ji ale odmítá prodávat mladistvým

Události: V Polsku vzrostl zájem o nouzovou antikoncepci (zdroj: ČT24)

V Polsku několikanásobně vzrostl prodej nouzové antikoncepce. Pilotní program vlády totiž „pilulku po“ zpřístupnil k prodeji v lékárnách bez receptu od lékaře. Kabinet tuto možnost zavedl navzdory tomu, že prezident vetoval zákon, který s rozšířením dostupnosti tohoto prostředku počítal. Někteří lékárníci ale odmítají pilulku prodávat mladistvým.

Pilulka, která dokáže zabránit těhotenství do tří dnů po pohlavním styku, byla od roku 2017 v Polsku dostupná jen na předpis lékaře. Od letošního května ale mohou zájemci požádat o recept přímo v lékárně. Zdánlivě drobná změna znamenala velký posun.

„V prvním měsíci to bylo jen pár set z receptů, které vypsali lékárníci. Víceméně šlo asi o 6,1 procenta z celkového objemu, teď je to přes dvacet procent,“ upřesnil šéf lékárenských odborů v Polsku Piotr Merks.

Zájem o nouzovou antikoncepci stoupl během prvního čtvrtletí pilotního programu víc než trojnásobně. A to i přesto, že se do něj zapojila jen necelá desetina ze čtrnácti tisíc lékáren v zemi.

Prodej vadí opozici i některým lékárníkům

Objevují se ale i problémy. „Část farmaceutů nepředepisuje tabletky nouzové antikoncepce mladistvým nad patnáct let, a to i přesto, že na to mají nárok,“ upozorňuje Alexandra Magritová z nadace Federa, která se o dostupnost pilulek zasazuje. Lékárníci se odvolávají na výhrady vlastního svědomí.

Vláda premiéra Donalda Tuska zjednodušila prodej nouzové antikoncepce v lékárnách speciálním nařízením. Obešla tak prezidenta Andrzeje Dudu, který v březnu vetoval návrh zákona, díky němuž by byla „pilulka po“ dostupná bez receptu.

Prezident tehdy argumentoval právě ochranou mladistvých. Opoziční strana Právo a spravedlnost, v níž si hlava státu udržuje vliv, proto označuje postup kabinetu za nelegální. Pokud se vrátí k moci, hrozí lékárníkům stíháním.

Zpřístupnění nouzové antikoncepce je jedním z prvních velkých kroků v rámci zmírňování přísné protipotratové legislativy. Polská vláda se netají tím, že chce zjednodušit i podmínky interrupcí. Na takovém kroku ale zatím hledá shodu.