V Pekingu evakuovali olympijské mediální centrum

Peking - Hasiči dnes v čínské metropoli evakuovaly budovu, která bude během letních olympijských her sloužit jako mediální centrum. Důvodem k evakuaci byl zápach chemikálií nebo stavebních materiálů, který se v chodbách domu rozšířil a který lidé považovali za únik plynu. Při evakuaci nebyl nikdo zraněn. Mediální centrum stojí nedaleko centrálního stadionu nazývaného Ptačí hnízdo a během olympiády, která odstartuje již 8. srpna, pojme několik tisíc novinářů.

„Plyn se šířil v chodbách a nikdo se neřídil pravidly pro evakuaci, pokud zde vůbec nějaká jsou,“ popsal situaci John Barton z vysílací asociace Asia-Pacific Broadcasting Union. „Ženy pobíhaly chodbami a volaly, ať utečeme z budovy. Neozvaly se žádné sirény, žádné hlášení, nic,“ dodal. Skutečnost, že evakuaci nikdo neorganizoval, potvrdil i čínský olympijský dobrovolník Wang Ťüe. „Neslyšel jsem žádný poplach, takže jsem to nepokládal za skutečnou evakuaci. Myslel jsem, že je to buď vtip, nebo jen nácvik,“ řekl Wang.

Po vyklizení budovy dorazili na místo hasiči a záchranáři, kteří ale možnost úniku plynu vyloučili. Podle nich dým a zápach buď pocházel ze stavebních materiálů, nebo vznikl uvolněním chemikálií někde v budově.

Centrum nedaleko Ptačího hnízda bylo otevřeno před několika týdny. Jeho plocha je o ploše devadesát tisíc čtverečních metrů. Čína tak chce poskytnout dostatečné prostory tisícům novinářů, kteří budou olympijské dění mapovat.