V Mali zřejmě zadrželi skupinu podezřelou ze zabití reportérů

Bamako/Paříž – Policie v Mali údajně pokročila v případu smrti dvou francouzských novinářů. Podařilo se jí totiž podle náznaků zahraničních agentur zadržet skupinu mužů podezřelých z jejich zabití. Rozhlasoví reportéři upadli do zajetí po sobotním rozhovoru s předákem tuarežských separatistů. O několik hodin později byli nalezeni mrtví. Navzdory nejasným informacím z vyšetřování Francie celý incident označila za čin teroristů.

O zatčení skupiny podezřelých u severomaliského města Kidal informovala například agentura AFP, francouzští činitelé ale zprávu vyvracejí. Podle ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana k zatčení nedošlo a ministr zahraničí Laurent Fabius tvrdí, že operace, která má pachatele vraždy vystopovat, je stále v běhu.

Francouzské jednotky v Mali sledovaly v poušti stopy útočníků už od chvíle, kdy se mrtvoly novinářů našly u opuštěného auta nedaleko Kidalu. Mezi zatčenými prý je nejméně jeden z vrahů. Francie v neděli označila vraždu reportérů za „chladnokrevnou vraždu“ a posílila bezpečnostní opatření na severu Mali. 

„Malijská vláda ostře odsuzuje tento barbarský a zbabělý čin. Všichni se modlíme za Ghislaine Dupontovou i Clauda Vernona, aby jejich duše spočinuly v pokoji,“ uvedl mlvčí malijské vlády.

Claude Verlon a Ghislaine Dupontová
Zdroj: ČTK/AP/RFI, HO

Kidal je pouštní městečko na severu Mali, asi 300 kilometrů od správního střediska Gao. Právě tam se loni zrodilo povstání Tuaregů, k nimž se přidali islamisté napojení na teroristickou síť al-Káida. Povstalci a islamisté uvrhli zemi v chaos, což přimělo letos v lednu Francii k vojenskému zásahu. Francouzské jednotky s pomocí vládních vojsk nakonec vzbouřence z většiny jejich bašt vytlačily.

V Mali je přítomno zhruba 3 000 vojáků. Jejich počet se měl i kvůli finanční náročnosti jejich nasazení již v dohledné době snižovat. Po vraždě novinářů by se ale soudě podle názoru vládní mluvčí mohla situace obrátit. Podle Vallaudové-Belkacemové bude zřejmě zapotřebí mít v zemi vojáků víc, aby byl „terorismus přinucen k ústupu“.

Vleklý spor mezi islamisty a místními úřady má aktuálně další minimálně čtyři oběti. Ty zemřely po explozi miny, na kterou najela jejich dodávka v epicentru konflikru na severu země. Dalších 8 osob utrpělo zranění.  

V Mali zatkli vrahy francouzských novinářů (zdroj: ČT24)