V Kerčském průlivu vybuchl tanker, zemřelo nejméně čtrnáct námořníků

V Kerčském průlivu hořely dvě lodě plující pod tanzanskou vlajkou, z jedné byla hlášena exploze. Oznámila to ruská agentura TASS, podle níž bylo na palubě jedné lodi 14 a na druhé 17 námořníků. Ruské ministerstvo dopravy s odkazem na záchranáře uvedlo, že někteří lidé z hořících lodí skočili do moře.

Událost si podle agentury TASS vyžádala nejméně čtrnáct obětí. Uvedla to s odkazem na ruské úřady.  Z moře bylo vytaženo jedenáct mrtvých těl, tři lidé se utopili před očima záchranářů a jejich těla se zatím nepodařilo najít, řekl novinářům mluvčí ruské pobřežní služby Alexej Kravčenko.

Požár podle dosavadních informací vyvolal výbuch, k němuž došlo při přečerpávání stlačeného plynu z tankeru do druhého plavidla. Obě lodi při přečerpávací operaci kotvily v mezinárodních vodách.

Námořníci vyskakovali z hořících lodí do moře, jehož teplota se pohybovala čtyři stupně nad nulou. Do záchranné akce se zapojilo kolem deseti lodí, jejichž posádky z moře zachránily nejméně 12 námořníků. Osud dalších pěti námořníků zatím není jasný.

Posádku lodí tvořilo podle ruských úřadů 16 občanů Turecka a 15 námořníků s indickým pasem.

Na místo neštěstí vzdálené asi 25 kilometrů od východních břehů anektovaného Krymu byly podle TASS vyslány dvě armádní vlečné lodi Černomořské flotily. Oheň se zatím (kolem 21. hodiny SEČ) nepodařilo uhasit, potopení lodí údajně bezprostředně nehrozí a ohroženy nejsou ani jiné lodě nacházející se v průlivu. Úřady se ale obávají značných ekologických škod.

Plavba v průlivu oddělujícím Černé a Azovské moře nebyla zastavena.

Kerčský průliv se nachází mezi jižním Ruskem a Krymem, který Rusko anektovalo v roce 2014. V listopadu 2018 zadržela v průlivu ruská pobřežní stráž tři ukrajinské lodě a jejich posádku zadržela. To zhoršilo napětí ve vzájemných vztazích; Ukrajina následně vyhlásila na měsíc válečný stav.