V JAR se koná nejmasovější protest od pádu apartheidu

Johannesburg - Odborové organizace drží v Jihoafrické republice jednodenní stávku. Protestují proti stoupajícím nákladům na živobytí. Nelíbí se jim vysoké ceny za elektřinu, benzín a potraviny a požadují vyšší platy státních zaměstnanců. Situace se týká dolů, rafinerií, automobilek, textilních továren i stavby nového stadionu pro fotbalové mistrovství světa v roce 2010. Zastavena byla i veřejná doprava. Do stávky se zapojily dva miliony lidí - jde tak o největší protest v zemi od pádu apartheidu v 90. letech minulého století.

Stávka ohrožuje těžbu i průmyslové podniky a analytici se obávají, že by mohla přispět k dalšímu zpomalení růstu ekonomiky a mohla by vystrašit zahraniční investory.

Kongres jihoafrických odborů (COSATU), který je v zemi nejvlivnější mezi odbory, uvedl, že akce je varováním pro zaměstnavatele, aby kvůli poklesu zisků způsobenému energetickou krizí nesnižovali počet zaměstnanců. O svá místa se bojí hlavně zaměstnanci v těžebním sektoru, který je páteří ekonomiky. Pětidenní přerušení dodávky elektřiny v lednu a následné zavedení přídělového systému v dodávkách elektřiny pro doly totiž omezily těžbu a zisky firem. JAR patří mezi přední těžaře na světě.

  • Stávka v JAR autor: ČT24, zdroj: EBU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/350/34982.jpg
  • Stávka v JAR autor: ČT24, zdroj: EBU http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/350/34983.jpg