V Indii znásilnili a zabili dívku, která se zastala u soudu otce

Dillí – Ve východoindické vesnici v oblasti Džalpajguri v Západním Bengálsku objevili polonahé tělo patnáctileté dívky. Policie má podezření, že byla znásilněna a zavražděna. Den před její smrtí se ve vesnici konal soud vedený místní radou starších, při němž se děvče zastalo svého otce, za což si vysloužilo tvrdou kritiku, ponížení a pohrůžky.

Dívčini příbuzní vypověděli, že rada starších s ní během soudu zacházela velmi ponižujícím způsobem a vyhrožovala jí „hrůznými následky“. Vesničané uvedli, že dívka během soudního projednávání zmizela. Podle BBC bylo její tělo nalezeno v úterý poblíž železnice, tedy den poté, co si ji a otce vesnický soud předvolal kvůli sporu o traktor. Místní policie uvedla, že rodina zemřelé podala stížnost na 13 osob. Zatím nebyl nikdo zatčen.

Neoficiální soudy v indických vesnicích často ukládají tresty obyvatelům, kteří podle nich porušují místní pravidla. Vyhrocení sporu mezi radou starších a rodinou dívky může být důsledkem politického soupeření. Členové rady jsou prý stoupenci místní vládní strany, rodina zemřelé podporuje komunistickou opozici.

Sexuální násilí se dostalo v Indii do centra pozornosti po brutálním hromadném znásilnění studentky v autobusu v metropoli Dillí v prosinci 2012. Mladá žena svým zraněním později podlehla. Zločin vyvolal hněv veřejnosti a přiměl indickou vládu přijmout přísnější zákony pro pachatele znásilnění, včetně trestu smrti. Oficiální statistické údaje ukázaly, že v roce 2013 bylo v Indii každých 21 minut ohlášeno nové znásilnění.