V Honolulu kotvili keporkakové

Honolulu - V honolulském přístavu na Havaji se objevila šestice keporkaků. Velryby hledaly několik hodin cestu zpátky do moře, přitom se dostaly až na dosah lodí a k molu. V přístavu v Honolulu se keporkakové objevili už v polovině 90. let. Z Aljašky na Havaj migrují obvykle od září do května. Prohlídka přístavu a hlavně velká show pro námořníky a turisty skončila po dlouhých sedmi hodinách. Úzkou cestu na moře kytovci nakonec přece jen našli.

Keporkak je ve Spojených státech zákonem chráněný a lodě se k němu nesmějí přiblížit na méně než 90 metrů. Hloubka v přístavu činí na mělčinách 10 metrů a v hloubce 18 metrů, což dává zvířatům minimální prostor.

Do přístavu v Honolulu zabloudili keporkakové (zdroj: ČT24)

Kytovci sem zabloudili nejspíš omylem a hledali cestu zpátky na moře. Provoz to sice zpomalilo, ale nezastavilo – plavidlům se dařilo na cestě z přístavu dodržovat zákonem nařízenou vzdálenost.

„Na moři je vídáme během sezony skoro denně, takhle zblízka jsem je ale ještě nikdy neviděl. Hýbali těmi svými tlustými ploutvemi, bylo to neskutečné,“ říká námořník Chris Kojima, který majestátní zvířata v přístavu natočil.