V Ghaně stále zadržují „čarodějky“. Syn jedné z nich jim pomáhá na svobodu

Horizont ČT24: Detenční tábor pro čarodějnice v Ghaně (zdroj: ČT24)

Na severu Ghany ještě stále přežívá dávno zaniklá praxe známá i ze středověké Evropy. V zemi existuje pět detenčních táborů pro ženy, které místní označili jako čarodějnice. V táborech nyní žijí na tři stovky žen. Z domovů je vyhnaly jejich místní komunity – stačilo k tomu pouhé obvinění z čarodějnictví, často přímo od někoho z rodiny. Pokud by vzdorovaly, hrozila by jim smrt.

V jednom z táborů na severu Ghany žije 113 žen. Jejich komunity je vyhnaly a odřízly od rodiny a peněz poté, co je nařkly z provozování magie. Pro Aziy Fušejniovou peklo začalo před šesti měsíci, kdy muži obklíčili její dům. Obvinili ji, že skrze čarodějnictví zabila sousedku z vesnice.

„Uslyšela jsem, že se před mým domem shromáždil dav. Pak někdo vystrčil hlavu nad plot a řekl: ,Jedna žena je mrtvá a je to tvoje chyba, zabila jsi ji. Teď my zabijeme tebe.‘ Řekla jsem: ,Ale jak bych to mohla udělat, vždyť ji ani neznám,‘“ přibližuje pro Českou televizi svůj příběh.

Aby si zachránila život, souhlasila s odchodem do tábora. „Nikdy bych si nemyslela, že se mi toto stane, že jednou budu obviněna z čarodějnictví a poslána sem. V čarodějnictví ani nevěřím,“ popisuje.

Vyloučeny v táborech

Bez jakéhokoli soudu ortel nad ženami často zpečetí ten nejvýše postavený ve vesnici. V chatrčích nemají elektřinu ani tekoucí vodu, v táborech končí i jejich děti. Neexistuje žádný zákon, který by vyhnankyně ochránil.

Mustafa Issa v jednom z nich strávil celé dětství. Teď pracuje pro neziskovou organizaci ActionAid, která se snaží ženám pomoci. „Moje matka byla obviněna z čarodějnictví. Když jsem sem přišel a vyrostl, pochopil jsem, že moje matka byla nevinná,“ vysvětluje.

S návratem domů pomáhá Mustafa i ženě, která je v táboře nejstarší. Na svobodu čeká už dlouhých třiatřicet let. Za čarodějnici ji označil její synovec, který jí nechtěl vrátit půjčené peníze. Žena obviněná z čarodějnictví Kasua Kaleriová říká, že v táboře stále trpí. „Život je příliš těžký. Jak se člověk může mít dobře, když ho ostatní nutí si vybrat mezi životem a smrtí?“ dodává.

Ghana jako poslední země, která trestá za „čarodějnictví“

Mustafa do místních komunit chodí pravidelně. Kromě pomoci se snaží změnit i mentalitu lidí. „Tady nikdo nemůže slíbit, že ženy neskončí v táboře. S těmi nesmysly musíme skoncovat,“ apeluje. Úkol to je ale obtížný. Čarodějnictví v Ghaně totiž věří tři čtvrtiny populace.

„Místní čarodějnice podezřívají, že ublížily jejich komunitě, takže ještě nejsou připravení na jejich návrat. Jinde se nám jich podařilo dostat zpátky domů asi padesát, ale sem jsme přišli poprvé a je to složitější,“ uvádí Mustafa.

Ghana je oficiálně poslední zemí na světě, kde se vyhnanství pro čarodějnice toleruje. Před osmi lety chtěla vláda tábory zavřít, kvůli víře a pověrám ale neuspěla. V podobných pěti vězeních žijí ještě na tři stovky žen.