V Česku přibylo nejvíc obézních v celé unii

Brusel – Více než polovina dospělých obyvatel Evropské unie trpí nadváhou. Uvádí se to v nové zprávě, kterou si nechala vypracovat Evropská komise společně s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Největší podíl obézních lidí na celkové populaci vykazuje s téměř 25 procenty Velká Británie, nejmenší Rumunsko se sedmi procenty. Za celoevropským průměrem lehce zaostává i Česká republika. Ta ale vede v žebříčku zemí, ve kterých obezita narůstá nejrychleji.

Vůbec nejvíce obézních dospělých má podle dat z roku 2008 Británie, kde tvoří 24,5 procenta dospělé populace. Poslední je Rumunsko (7,9 procenta). Česko je se 17,1 procenta na deváté příčce, Slovensko spolu s Lotyšskem jen o příčku za ním (16,9 procenta).

Když se porovnávají nárůsty počtů obézních v poslední době (u různých zemí se ale srovnávají různá období), pak Česko a Slovensko v „sedmadvacítce“ patří mezi desítku zemí, které zaznamenaly největší zvýšení. K tomu přispívá i to, že Češi jedí málo ovoce a zeleniny. Ročně sní průměrný Čech 71 kilo ovoce a zeleniny, což zařadilo ČR na šesté místo od konce. O příčku hůř skončili Slováci se 65 kilogramy na osobu za rok. Obezita stále častěji navíc trápí nejen dospělé, ale i děti. Obezitou trpí každé sedmé dítě.

Komise také upozornila, že obezita a její rozšiřování mezi evropskou populací může mít vliv nejen na zdraví samotných lidí, ale i na zdravotní systémy zemí a jejich ekonomiku. Uvedla přitom, že výdaje na zdravotnictví narostly ve všech zemích EU, v některých často o poznání rychleji, než o kolik rostla ekonomika. V roce 2008 země EU v průměru na zdraví vydávaly kolem 8,3 procenta HDP. V roce 1998 to bylo „jen“ 7,3 procenta.

Body Mass Index
Zdroj: ČT24