V Británii suspendovali policistu, při zásahu podle videa udeřil nohou ležícího muže do hlavy

Strážník ve Velké Británii byl suspendován poté, co se na internetu rozšířilo video, kde je vidět, jak muži ležícímu na zemi kopne do hlavy a dupne na něj. Policie potvrdila, že byl po „důkladném prověření dalších informací“ o úterním incidentu na letišti v Manchesteru postaven mimo službu. Incidentu měl předcházet útok na příslušníky policie, kteří se pokoušeli zadržet lidi účastnící se rvačky.

Na záběrech ze sociálních sítí je vidět, jak uniformovaný policista drží nad mužem ležícím na zemi letištního terminálu taser a poté ho dvakrát silně udeří do hlavy.

Záběry vyvolaly rozčilení u veřejnosti, lidé pak v reakci svolali protest před policejní stanicí v Rochdale. Na demonstraci ve středu večer skandovali například „styďte se“. Starosta Manchesteru Andy Burnham vyzval ke klidu.

Premiér Keir Starmer prohlásil, že „naprosto chápe“ znepokojení veřejnosti v souvislosti s těmito záběry. Nový premiér sdělil, že ministryně vnitra Yvette Cooperová je o všem průběžně informována.

Cooperová řekla, že chápe „rozsáhlé rozrušení“, které nahrávka způsobila a dodala, že mluvila s policií o „naléhavých krocích“, které podniká. Je podle ní nezbytné, aby policie měla důvěru komunit. „Veřejnost právem očekává vysoké standardy od těch, kteří mají na starosti naši bezpečnost,“ je přesvědčena ministryně.

Policejnímu zásahu údajně předcházel útok, jeden policista má zlomený nos

Manchesterská policie podle serveru BBC uvedla, že chápe „vážné obavy“ veřejnosti. Tvrdí ale, že incidentu předcházelo to, že policisté, kteří se pokoušeli zatknout účastníky rvačky, byli napadeni a sraženi k zemi. Podle mluvčího manchesterského bezpečnostního sboru existovalo „jasné riziko“, že by policejní příslušníci mohli přijít o zbraně. Tři skončili v nemocnici, z toho jeden se zlomeným nosem, dodal.

Čtyři muži byli zatčeni pro podezření z napadení a ublížení na zdraví.

Starosta Burnham později řekl rozhlasové stanici BBC Radio Manchester, že video je „velmi znepokojující“ a že suspendování policisty bylo „správným krokem“. Dodal ale, že od té doby, co viděl celý záznam, který ukazuje „rychle se vyvíjející a komplikovanou situaci na nepřehledném místě, tak není situace zcela jednoznačná“. „Je potřeba čas na to, abychom si udělali jasnější obrázek o tom, co se stalo,“ sdělil a dodal, že vyšetřování musí nyní probíhat „důkladně a uvážlivě“.