V Amsterodamu kvůli podezření z terorismu zatčeni dva muži

Amsterodam - Dva cestující z Chicaga zatkly nizozemské úřady na amsterodamském letišti. Požádala je o to americká strana kvůli podezření z přípravy teroristického útoku. Ahmed Muhamed Násir Sufí a Hezama Murisí letěli do Jemenu. Kontrola odhalila před odletem v Sufího odbaveném zavazedle mobilní telefon páskou přilepený k lahvičce od léků, tři další telefony a svazek hodinek a tři nože. Nic z toho není samo o sobě nebezpečné ani nezákonné. Mohl to být ale pokus prověřit bezpečnostní kontroly před plánovaným příštím útokem.

Sufí nastoupil cestu v Birminghamu, stát Alabama, a přes Chicago a Amsterodam mířil do Jemenu. Murisí se k němu připojil během cesty. Muži ale náhle změnili letový plán a odletěli do Nizozemska. Na palubě letadla z Chicaga do Amsterodamu s nimi letěli příslušníci amerických bezpečnostních služeb.

Před odletem z Birminghamu policejní agenti prohledali Sufího zavazadlo, v němž údajně nalezli 7000 dolarů v hotovosti, čtyři mobilní telefony, svazek hodinek a tři nože. Od čeho americká policie odvozuje své podezření z přípravy atentátu, není známo. Žádné výbušniny v zavazadlech obou mužů nebyly nalezeny.

Oba zadržené nyní v Amsterodamu vyslýchají policisté. Prohledávají jejich zavazadla a zkoumají zabavené podezřelé předměty.