USA neřeší koronavirus tak chytře jako jiní, kritizuje Obama

Spojené státy americké neřeší koronavirus tak chytře jako jiné země s podobnými prostředky. V rozhovoru s kandidátem na post prezidenta Joem Bidenem to řekla bývalá hlava státu Barack Obama. Podle něj by neměla vláda opustit snahy o zploštění křivky a zpomalení růstu nakažených. V USA desátým dnem v řadě přibylo více než 60 tisíc nakažených.

„Oba jsme měli zkušenosti s řešením zdravotních krizí a v každém případě jsme věděli, že je potřeba naslouchat expertům,“ řekl Obama Bidenovi ve videu. 

Obama zdůraznil, že je potřeba nepolevit ve snaze zploštit křivku a zpomalit nárůst nově nakažených. Vyjádření přišlo ve chvíli, kdy je ve Spojených státech třetím dnem za sebou nahlášeno více než 1100 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) v USA desátým dnem v řadě přibylo více než 60 tisíc nakažených koronavirem a souhrnná bilance se tak dostala nad čtyři miliony případů.

Trump na Obamovo vystoupení v zápětí reagoval na Twitteru. „Nezapomeňte, že bych tu nikdy nebyl, nebýt jich. Nebyl bych prezidentem. Pracovali hrozně!“ napsal. 

Spor o Úřad pro řešení globálních pandemií

Po vypuknutí eboly založil v roce 2016 Obama v Bílém domě speciální Úřad pro řešení globálních pandemií, který operoval pod hlavičkou Národní bezpečností rady. Úřad měl za cíl vytvořit mezinárodní síť, která by usnadnila komunikaci mezi státy v případě, že by ve světě opět vzniklo ohnisko nákazy.

Po zvolení Donalda Trumpa úřad zanikl, což od počátku koronavirové pandemie kritizovala opozice. Dodnes není jasné, kdo takové rozhodnutí vydal. V amerických médiích existují spory o tom, jak konec úřadu interpretovat – podle tehdejšího šéfa úřadu Tima Ziemera byl rozpuštěn, podle tehdy nově zvoleného šéfa Národní bezpečností rady, Johna Boltona, byl reorganizován.

Obama se jakožto bývalý prezident podle zvyklostí málokdy vyjadřuje k politice svého nástupce. V případě koronavirové krize to ovšem není poprvé, kdy postup Trumpovy vlády v této problematice zkritizoval. V minulosti ji na jednom setkání označil za „katastrofu“. 

Trump tento týden vyzval veřejnost k nošení roušek, což je podle něj projevem vlastenectví. Několik měsíců přitom nošení roušek odmítal a prohlašoval, že nošení roušek je politickým gestem zaměřeným proti němu. Dále upozornil, že se situace ještě nějakou dobu bude zhoršovat, než se obrátí k lepšímu.