USA financují policii spojenou s nelegálními popravami v Salvadoru

Nejobávanější gang světa Mara Salvatrucha neboli MS13 má na kontě stovky obětí a násilných zločinů ve Střední Americe i Spojených státech. Ty s nimi bojují v utajené válce na půdě Salvadoru. USA roky financují paramilitární jednotky, které čelí obviněním z poprav členů gangu. Ti, kteří mají bezpečnost zajišťovat, sami násilí stupňují. V Salvadoru exkluzivně natáčela televize CNN.

Nejbrutálnější gang světa MS13 – Mara Salvatrucha se živí popravami, znásilňováním a terorem. Vznikl v USA a časem se rozšířil do středoamerických států Hondurasu a Salvadoru. Americký prezident Donald Trump gang označil za zvířata, která je třeba eliminovat.

Právě o likvidaci gangu se má postarat speciální paramilitární jednotka, která si oficiálně říká Jaguáři, v Salvadoru má přezdívku Jednotka smrti. Proti gangům zasahují s tichou finanční podporou Spojených států.

Administrativy USA už v minulosti nalily desítky milionů dolarů do salvadorského policejního a vojenského útvaru, aby podpořily vládní program Mano Dura nebo Firm Hand. Ten odstartoval v roce 2003 a v roce 2014 se ještě prodloužil, aby se země vypořádala s nekontrolovatelnými gangy.

Velitel speciální jednotky Jaguáři tvrdí, že míří na šéfy zločineckých skupin a tříští je. „Spojené státy se podílejí na výcviku, poskytují nám i vybavení,“ říká velitel Jaguárů Cesar Ortega.

Speciální jednotka Jaguáři
Zdroj: Jose Cabezas/Reuters

Jaguáry provází temná historie

Jaguáry ovšem pronásleduje temná historie, řada členů jednotky jsou bývalí policisté a podle zprávy OSN se někteří podíleli na mimosoudních popravách. Vraždy nejsou výjimkou. Jedna policejní jednotka, která prý zabila 43 údajných členů gangu v prvních šesti měsících loňského roku, dostala významný finanční příspěvek z USA.

Mezi elitní jednotku Jaguáři se přidalo i hodně lidí z Jednotky speciální reakce FES, která byla rozpuštěna počátkem letoška.

Brutální taktika policistů speciální jednotky přitom lidi žene do náruče gangů. Příběhem za všechny je osud mladíka Eclipse, u kterého nikdo nezpochybňoval, že ke gangu patřil. Ovšem podle muže ze sousedství ozbrojený při zásahu speciálních jednotek prý rozhodně nebyl. Podle souseda Eclipse jednoduše popravili. Jeden z důstojníků, kterého kvůli této střelbě vyslýchali, teď slouží právě u Jaguárů.

Podle CNN nová jednotka vznikla z veteránů z FESu, aby se vyhnula problémům. Spojené státy totiž oficiálně nemohou financovat paramilitární jednotky pošlapávající lidská práva. Salvadorská policie od Washingtonu jen loni obdržela skoro 73 milionů dolarů. Přesný výpis, na co je použila, neexistuje.

Konverzace prostřednictvím Whatsappu z loňského května dokládá kulturu beztrestnosti, která u zásahových jednotek panuje. Jeden z policistů z nespecifikovaného útvaru komentoval operaci svých kolegů slovy: „Jsou tady svědci, kteří viděli, jak toho *** mlátí, než ho zabili. Naši to ale zamaskovali jako přestřelku. Vaše způsoby jsou fakt neprofesionální. Když už uděláte nějakou takovouhle blbost, ujistěte se, že nejsou svědkové.“

Salvadorci se brání, že si na dodržování lidských práv prý dávají pozor. Teroristy, jak gangům říkají, prý často zatýkají holýma rukama bez použití zbraní. Washington jim už ale tolik nedůvěřuje a uniformy pro tamní policisty vybavil kamerami, které mají pomoct zneužití moci předejít.