Ukrajinci poprvé použili střely ATACMS. Zničili ruské vrtulníky v Berďansku

Ukrajinské síly podnikly útok na letiště v okupovaném Berďansku a Luhansku, zničily při tom devět ruských vrtulníků a sklady munice. V úterý to napsal britský zpravodajský web BBC s odvoláním na ukrajinské úřady. Podle nich byl rovněž zasažen ruský systém protivzdušné obrany a při střetu padly desítky vojáků okupačních sil. Ukrajinci k útokům na letiště poprvé použili americké rakety ATACMS, potvrdil spekulace médií prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Dnes speciální poděkování Spojeným státům. Naše dohody s prezidentem (Joem) Bidenem se plní. A plní se velice přesně, jak předvedly ATACMS,“ prohlásil Zelenskyj.

Nasazení amerických raket poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil za začátek nové kapitoly války, ve které pro ruská vojska nebude žádné místo v mezinárodně uznaných hranicích Ukrajiny bezpečné.

Moskva informace o útocích na letiště zatím nepotvrdila. Zástupce Ruskem dosazené okupační správy ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov podle BBC prohlásil, že systémy protivzdušné obrany „úspěšně zachytily nepřátelské rakety“ nad Berďanskem. Zároveň dodal, že informace o obětech nebo škodách se nyní prověřují.

Ukrajinské speciální síly o operaci nazvané Dragonfly (Vážka) podle ČTK uvedly, že dříve obdržely informaci o používání letišť v Berďansku a Luhansku nepřítelem. Ten zde také shromáždil množství letecké a speciální techniky, ale i zásoby munice. Úřady data prověřily a po jejich potvrzení předaly nezbytné údaje jednotkám ozbrojených sil.

Výsledkem byl palebný přepad v noci na úterý a značné ztráty nepřítele. Muniční sklad v Berďansku vybuchoval do čtyř do rána, zatímco detonace v Luhansku pokračovaly až do jedenácti, uvedl deník Ukrajinska pravda.

Zničení vrtulníků uleví Ukrajině, tvrdí mluvčí letectva

Ukrajinská armáda prohlásila, že k útoku na Berďansk došlo ve čtyři hodiny ráno místního času (03:00 SELČ), zároveň dodala, že na Luhansk zaútočila v jedenáct hodin místního času. Berďansk se nachází přibližně 85 kilometrů od frontové linie, zatímco Luhansk od ní leží téměř sto kilometrů.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že zničení ruských vrtulníků určitě pomůže Ukrajině, protože ustavičně operují v bezprostřední blízkosti frontové linie, kde mohou ničit obrněnou techniku.

Na sociálních sítích se objevilo neověřené video, které bylo údajně natočeno v Berďansku, napsal britský web. Nahrávka přitom zobrazuje výbuchy a létající rakety, zatímco hlas v pozadí popisuje, že byla zasažena skládka munice. 

Letiště mohly zasáhnout střely ATACMS

Wall Street Journal na svém webu v úterý napsal, že USA na Ukrajinu tajně poslaly malý počet raket ATACMS s doletem asi 160 kilometrů. Střely zde podle „lidí obeznámených s problematikou“ rozšíří schopnost Kyjeva provádět dálkové údery proti ruským silám během důležité fáze ukrajinské protiofenzívy.

Projektil ATACMS lze odpálit z dříve dodaných amerických raketometů HIMARS. Ukrajina opakovaně prohlásila, že střely jsou nezbytné pro její válečný plán, protože mají potřebný dolet, aby zasáhly cíle za frontovými liniemi na území okupovaném Ruskem.

Server BBC uvedl, že někteří proruští blogeři označili ukrajinský úder na letiště za nejsilnější od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. I podle jejich tvrzení Ukrajinci na letiště zaútočili americkými raketami ATACMS, o které Kyjev žádal Washington minimálně od loňského léta. Ukázali fotky zbytků rakety a její submunice. Přímé důkazy ale nejsou.

Tyto závěry byly podle telegramového kanálu Rybar vyvozeny na základě odhadu trajektorie letu raket a jejich rychlosti. BBC připustila, že útok mohl být veden raketami, jejichž dráha letu se liší od střel s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP, které Ukrajině poskytla Británie a Francie.

USA o předání střel ATACMS Ukrajině dosud neinformovaly, ale určit typ rakety podle dráhy jejich letu a rychlosti je možné, připomíná BBC. ATACMS jsou s to překonat vzdálenost až tří set kilometrů. Ukrajina k pozemním útokům dříve používala i upravené rakety S-200. Ty byly původně určeny pro protileteckou obranu, mají ale také velký dolet.