Tvrdý boj o nástupnictví v Zimbabwe: Armáda hrozí zásahem proti stoupencům Mugabeho

Náčelník ozbrojených sil Zimbabwe Constantino Chiwenga prohlásil, že armáda je připravena zasáhnout a ukončit čistku proti stoupencům sesazeného viceprezidenta Emmersona Mnangagwy. Vládnoucí Zimbabwská africká národní unie – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) si místo něj přeje za budoucí hlavu státu manželku současného prezidenta – autoritáře Roberta Mugabeho. Armádní intervenci ostře odmítla a generála obvinila ze zrady.

Generál Chiwenga měl v pondělí brífink spolu s dalšími devadesáti důstojníky, na němž odmítl stávající čistky ve straně z okolí viceprezidenta. ZANU-PF následně vydala prohlášení, že dává přednost politice před zbraněmi. Generála obvinila ze „zrádného chování, které má vyvolat povstání“.

Lídr mladistvého křídla ZANU-PF Kudzai Chipanga konstatoval, že členové tohoto křídla nedovolí podkopávání ústavy a jsou připraveni za Mugabeho zemřít, pokud k intervenci dojde.

Podle Chipangy se generál netěší podpoře všech ozbrojených sil. „Nebudeme sedět se složenýma rukama, zatímco tu jsou hrozby proti legitimně zvolené vládě,“ upozornil politik.

Čtyři tanky už zamířily k zimbabwské metropoli Harare, sdělili agentuře Reuters nejmenovaní svědci. Jiné dva tanky podle nich stojí u hlavní cesty z Harare do města Chinhoyi. To je střediskem pěstování obilí a tabáku a také rodištěm Mugabeho. Zimbabwský velvyslanec v Jihoafrické republice ale zprávy o možném puči odmítl s tím, že je „netknutá“.

Sesazení viceprezidenta povzbudilo první dámu

Třiadevadesátiletý Mugabe odvolal z funkce viceprezidenta svého dlouholetého spolupracovníka a možného nástupce 6. listopadu. Mnangagwa jevil „známky neloajálnosti“, okomentoval to ministr financí. Sesazený viceprezident následně uprchl do exilu.

Média tvrdí, že odstraněním viceprezidenta se uvolnila cesta k nástupnictví pro dvaapadesátiletou první dámu Grace Mugabeovou. Ta dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu. 

Mugabe řídí bývalou britskou kolonii na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Mnangagwa, který mu v osmdesátých letech pomáhal vést kruté tažení proti kritikům na západě země, byl populární mezi armádními generály a válečnými veterány.

Mugabe obvinil bývalou viceprezidentku z čarodějnictví

Viceprezidentem se stal v roce 2014, když na odvolání jeho předchůdkyně Joice Mujuruové měla rovněž velkou zásluhu prezidentova manželka. Mugabeová o Mujuruové tvrdila, že chce zavraždit prezidenta a převzít jeho úřad. Sám Mugabe dokonce říkal, že Mujuruová si chtěla při svém komplotu pomáhat i čarodějnickými praktikami.

Zimbabwe sužuje už řadu let hluboká ekonomická i politická krize. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.