Turecká policie provedla razii ve stovkách firem, zatykače se týkají i předních byznysmenů

Čistky v Turecku po zmařeném puči pokračují. Ráno policie v Istanbulu provedla razii ve stovkách firem, které jsou podezřelé z napojení na duchovního Fethullaha Gülena. Podle televizní stanice CNN Türk prokuratura v rámci operace vydala 187 zatykačů, které se týkají i některých předních byznysmenů.

Několik tisíc policistů se ve čtvrtek vydalo zatýkat do stovek firemních sídel v různých částech Istanbulu, kde sídlí největší počet podniků v zemi. Mezi zadrženými je podle agentury AFP i syn istanbulského starosty Kadira Topbaşe, významného člena Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Šest desítek zadržených bylo obviněno z financování skupiny FETÖ, což je zkratka, kterou používají turecké úřady pro skupinu údajných pučistů kolem Gülena. Toho vláda obviňuje z organizování vzpoury a žádá jeho vydání ze Spojených států.

Islámský duchovní Fethullah Gülen
Zdroj: Reuters

Ankara o vydání Gülena Washington žádala opakovaně. Spojené státy poslední žádost zkoumají. Duchovní jakýkoli podíl na převratu odmítá, odsoudil jej a požaduje ustavení mezinárodní komise pro vyšetření jeho okolností.

Zhruba 20 tisíc lidí je po nezdařeném puči ve vazbě

V úterý v rámci podobného zátahu zadrželi policisté na 120 podnikatelů nebo zaměstnanců firem. Po nezdařeném pokusu o převrat turecká policie zatkla už více než 40 tisíc lidí, uvedl ve středu premiér Binali Yildirim. Přibližně polovina z nich byla obviněna a je ve vazbě.

V rámci čistek ve státní správě přišlo o práci přes 81 tisíc zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků či učitelů. Pět tisíc z nich dostalo výpověď, zbytek byl dočasně zbaven funkcí. Uzavřeno bylo přes 4200 firem a institucí s vazbami na Gülena, dodal Yildirim.