Trafikové vydání má zbavit Mein Kampf mýtu

Berlín - Němci si budou moct na novinových stáncích koupit Hitlerův Mein Kampf. Komentované výtahy z tohoto nacistického ideologického pamfletu chce podle magazínu Der Spiegel uvést na německý trh britský vydavatel Peter McGee. Zveřejňování nejznámějšího díla Adolfa Hitlera je přitom v Německu zakázané. „Už je dlouho na čase, aby široká veřejnost dostala možnost se s originálním textem seznámit,“ vysvětlil Spiegelu McGee. Jeho nakladatelství na sebe upozornilo už před třemi lety, kdy v Německu znovu vydalo vybraná čísla nacistických plátků Der Angriff a Völkischer Beobachter. Bavorské ministerstvo financí jako držitel autorských práv dnes oznámilo, že zvažuje právní kroky.

V případě Mein Kampfu Brit plánuje vytisknout zatím tři zhruba patnáctistránkové brožury a od 26. ledna je nabízet v trafikách. Každá by měla vyjít ve stotisícovém nákladu. Na titulní stránce bude silueta nacistického vůdce s černým pruhem přes oči a nápisem „Nečitelná kniha“. V případě velkého zájmu je nakladatelství připraveno publikovat i další části Hitlerova díla. "Mein Kampf je špatně napsaný, má divný jazyk a chybí mu vnitřní logika," tvrdí McGee. Jeho nesmyslnost ale podle něj člověk pozná teprve tehdy, když se s tímto textem sám seznámí.

Prezident Ústřední rady Židů v Německu Dieter Graumann na zprávu o chystaném vydání komentovaných výňatků z Mein Kampfu reagoval slovy, že je čeká s napětím a doufá, že tuto knihu „alespoň trošku zbaví jejího kouzla“.

Otázkou je, jak na krok britského nakladatele zareagují bavorské úřady, které drží na Hitlerův programový spis práva a zatvrzele odmítají povolit jeho vydání byť jen k vědeckým účelům. Už v roce 2009 nechaly ze stánků stáhnout McGeeho reprinty nacistických novin, na které Bavorsko také vlastní práva. I ty byly tehdy opatřeny komentáři současných historiků. Předloni Bavorsko uspělo také u českých soudů a domohlo se stažení z prodeje a znehodnocení všech výtisků dvou Hitlerových titulů, které v Česku vydala společnost KMa.

Hitler napsal Mein Kampf v polovině 20. let minulého století během pobytu ve vězení, kde si odpykával trest za neúspěšný pokus o puč v Mnichově. Bavorsko získalo autorská práva na dílo nacistického diktátora krátce po druhé světové válce od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší v roce 2015, 70 let po autorově smrti.