Tahoun brexitu a přítel Trumpa je zpět. Farage změnil názor a znovu kandiduje

Horizont ČT24: Návrat Nigela Farage (zdroj: ČT24)

Měsíc před britskými volbami vstoupil do děje nečekaně nový hráč – Nigel Farage, hlasitý kritik vlád, euroskeptik, tahoun brexitu a silný hlas proti přistěhovalectví. Před pěti lety se z britské politiky stáhl a věnoval se kariéře v médiích. V pondělí ohlásil návrat do čela své strany Reform UK, za kterou chce kandidovat do parlamentu.

V době vypsání parlamentních voleb byl Nigel Farage televizní osobností a kandidaturu odmítal. Deset dní ale stačilo na zásadní obrat. „Nemohu zklamat ty miliony lidí, prostě nemohu. Byla by to chyba. V těchto volbách budu kandidovat,“ prohlásil.

Farage kandiduje ve volebním okrsku Clacton. Téměř polovina dospělých tam není ekonomicky aktivní a pětina nikdy nepracovala. V parlamentu už je člen Farageovy strany zastupoval.

Šedesátiletému Farageovi ale křeslo ve Westminsteru už sedmkrát uniklo. Přesto patří mezi nejvlivnější politiky své generace, byl například hnací silou referenda o vystoupení z EU.

Nepřehlédnutelný euroskeptik udělal kariéru v Bruselu, europoslancem byl dvacet let. Až před rokem přiznal, že brexit Británii ublížil, ovšem ne jeho vinou. „Nevytěžili jsme z brexitu takový ekonomický zisk, jaký jsme mohli. Brexit prokázal bohužel to, že naši politici jsou stejně neschopní, jako byli komisaři v Bruselu,“ řekl loni v květnu.

Blízko k Trumpovi

Ve světě má nejblíže k bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Chystal se mu pomáhat v letošní prezidentské kampani, podobně jako to dělal v letech 2016 a 2020. „Můj přítel – a hodně lidí říká, je jeden z nejmocnějších mužů Evropy – Nigel Farage,“ vyjádřil se o něm Trump v roce 2020. Farage Trumpa zase popsal jako „nejodolnějšího a nejstatečnějšího člověka, jakého kdy poznal“.

Pro své příznivce měl Farage vždy typický pozdrav, nyní přidává Trumpův zdvižený palec. Užívá i jeho rétorické postupy – stav země líčí co nejčerněji a slibuje nápravu. „Nic v této zemi už nefunguje. Zdravotnictví nefunguje. Doprava nefunguje. Žádné z veřejných služeb nejsou dostatečné. Jsme v úpadku. To se obrátí, jen když budeme odvážní.“

Poslední průzkumy vznikly před Farageovou kandidaturou. Předpovídají debakl Konzervativní strany, která je u moci čtrnáct let a zaostává za labouristy o dvacítku procentních bodů. Vstup Nigela Farage do klání může konzervativce ještě více oslabit.