Sýr čedar dostane od Britů vlastní hymnu

Londýn - Hymna se dá složit takřka na cokoli, a proto se jí brzy dočká i britský sýr čedar. Britská sýrařská rada (BCB) totiž vypsala soutěž o nejlepší text písně opěvující tento typický britský sýr. Skladatelé mohou své návrhy zasílat do 15. června a slova mají napsat na jednu ze tří melodií: britské hymny nebo patriotických písní Land of Hope and Glory či Jerusalem. Úspěšný skladatel získá jako odměnu dodávky čedaru na celý rok.

BCB hledá „vhodnou hymnu pro národní poklad“, sdělil serveru BBC News tajemník organizace Nigel White. „V roce, kdy oslavujeme vše, co je britské, chce BCB vyzdvihnout úžasnou různorodost a oblíbenost britských čedarů,“ řekl.

Kampaň podpořil i baskytarista kapely Blur a oceňovaný výrobce sýrů Alex James. „Čedar představuje to nejlepší z britských sýrů, jelikož byl vytvořen právě zde, ve Spojeném království,“ řekl. „Toto je skvělá věc, jak podpořit britský čedar a jak spojit dvě nejlepší věci v životě - hudbu a sýr,“ dodal.

O vítězi v konečné fázi rozhodnou lidé na internetu

Skladatelé mohou své návrhy hymny čedaru posílat do poloviny června. Porota jmenovaná BCB z nich vybere pět nejlepších, z nichž se pak pro svého favorita budou lidé rozhodovat prostřednictvím internetu. Vítěze by se měl svět dozvědět 20. července.