Stav nouze potrvá v Itálii až do poloviny října, rozhodli poslanci. Opozice tento krok kritizuje

Italští poslanci prodloužili nouzový stav až do 15. října. Reagují tak na koronavirovou situaci. Stav nouze přitom v zemi platí už půl roku. Kroky italské exekutivy kritizuje opozice. Obviňuje premiéra Conteho, že se snaží zachovat si rozšířené pravomoci navzdory výraznému zlepšení epidemické situace. Nouzový stav, který měl skončit v pátek, umožňuje vládě snáze přijímat opatření nutná proti šíření nákazy nemoci covid-19.

Italští poslanci schválili prodloužení stavu při středečním projednávání 286 hlasy. Proti bylo 221 poslanců a pět se jich zdrželo. Senát žádost italského premiéra Giuseppa Conteho odsouhlasil už v úterý. 

Opoziční strany proti žádosti Conteho protestovaly. Italský premiér tím totiž podle nich cílí na prodloužení širších pravomocí. Conte před poslanci hájil svůj návrh s tím, že rozhodně nemá politický důvod. Podle něj je dál nutné být v této pandemii obezřetný. 

Nouzový stav umožňuje mimo jiné vedením italských regionů nařídit uzavírku oblastí kvůli výrazně zhoršené epidemické situaci a vládě například dává pravomoce omezit lety ze zemí s vysokým výskytem nákazy.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Itálie je v paralýze už od března, větší uvolňování přišlo až s červnem

Celonárodní omezení pohybu i ekonomické činnosti v zemi zavedla italská vláda kvůli koronaviru jako první v Evropě už 9. března. S uvolňováním opatření začala začátkem května. Od 3. června mohli po téměř třech měsících Italové opět volně cestovat mezi regiony, což předtím směli jen ve výjimečných případech. Od téhož data otevřela Itálie i hranice pro turisty ze zemí EU a některých dalších evropských států bez nutnosti dvoutýdenní karantény.

Itálie patřila v nynější pandemii k nejpostiženějším zemím. Nejhorší situaci zažívala ve druhé polovině března, kdy denně přibývalo přes čtyři tisíce potvrzených případů nákazy a stovky úmrtí.

Celkem v Itálii v souvislosti s nákazou koronavirem SARS-CoV-2 zemřelo na 35 tisíc lidí, což je pátý nejvyšší počet ve světě. Potvrzeno bylo v této zemi se 60 miliony obyvatel téměř čtvrt milionu případů nákazy.