Starosta Benátek se obrátil na UNESCO. Chce pomoct od výletních kolosů

Horizont ČT24: Benátský starosta žádá UNESCO o pomoc s obřími loděmi (zdroj: ČT24)

Starosta Benátek chce zapojit UNESCO do boje s přílivem turistů. Zápis města na seznam památek v ohrožení by podle něj mohl přesvědčit italskou vládu, aby urychlila plány, které mají Benátkám odlehčit od velkých výletních lodí. Podle kritiků přitom sama radnice nevyužila všechny možnosti, které má.

Začátkem června narazila v Benátkách třináctipatrová výletní loď do mola a dalšího plavidla. Nehoda si vyžádala čtyři zraněné a ještě zvětšila už tak silný odpor části Benátčanů proti výletním lodím.

Starosta města Luigi Brugnaro tvrdí, že od vlády se pomoci nedočká. Obrátil se proto na UNESCO. „Požádáme, aby město zařadili na černou listinu. Benátky jsou ohrožené – a i my se cítíme ohrožení,“ citovala starostu rozhlasová stanice Radio 24.

Výletní loď v Benátkách
Zdroj: Reuters/Manuel Silvestri
Výletní loď v Benátkách
Zdroj: Reuters/Manuel Silvestri

Na seznamu světového dědictví v ohrožení je aktuálně 54 památek. Vedle starověkých měst v boji zmítaných oblastech třeba i historické centrum Vídně, kolem kterého roste stále víc výškových budov, nebo liverpoolské nábřeží, kde má vzniknout nový terminál pro výletní lodě.

Dopad obřích výletních lodí na Benátky je přitom zjevný. Na jejich zásah do vzhledu města před časem upozornil sérií obrazů i streetartový umělec Banksy. Poprvé v historii se také proti výletním lodím v Benátkách demonstrovalo.

Benátčané demonstrují proti výletním lodím
Zdroj: Reuters/Manuel Silvestri

„Nejsou slučitelné s ekosystémem našeho města ani s životy obyvatel. Jsou nebezpečné, poškozují město a ohromně ho znečišťují,“ tvrdila jedna z Benátčanek. Podle demonstrantů každá z obřích lodí zamoří ovzduší města stejně jako 14 tisíc aut.

Starosta Brugnaro, který volá na pomoc UNESCO, ale podle kritiků sám vědomě nevyužívá všechny ze svých pravomocí, jak turistický ruch regulovat. Vyčítají mu i to, že lidem, kteří po omezení volají už dlouho, nenaslouchal.

Některá města žádají o pomoc zase EU, kvůli Airbnb

Města, která požádala Brusel o pomoc kvůli Airbnb
Zdroj: ČT24

Kvůli bujícímu turistickému ruchu poslala také desítka evropských měst dopis představitelům Evropské unie. Nevadí jim návštěvníci jako takoví, ale to, kde bydlí – v bytech pronajatých přes službu Airbnb.

„Věříme, že byty mají sloužit především k bydlení. Mnohá města trpí jejich vážným nedostatkem. Pokud je výhodnější pronajmout byty turistům, z tradičního trhu s bydlením zmizí,“ uvádějí města ve společném prohlášení.

V některých metropolích ubytovací server nabízí už desítky tisíc bytů. Turistů je v domech tolik, že výrazně zasahují do charakteru jednotlivých čtvrtí. Radnice tak mají strach, že se prakticky rozplyne jejich právo rozhodovat o tváři a struktuře měst.