Špinavé polské ovzduší mají pomoct pročistit kyslíkové stromy

Události: Polské ovzduší mají vylepšit kyslíkové stromy (zdroj: ČT24)

Polsku hrozí, že přijde o evropské dotace na boj se smogem. Úředníci podle tamních médií nestihli připravit čerpání peněz. Odpovědný ministr pochybení odmítá. Polsko přitom patří do skupiny zemí s nejhorším ovzduším na kontinentu. Města i jednotlivci se tomu snaží čelit. Ve Vratislavi a Lodži například vysazují stromy vyšlechtěné tak, aby údajně pohlcovaly víc oxidu uhličitého než stromy běžné.

Takzvané oxytrees, tedy kyslíkové stromy, mají mít doslova zázračné účinky. Díky velkým listům pohlcují desetkrát víc oxidu uhličitého než stromy obyčejné, a navíc rekordně rychle rostou – dva až tři metry ročně. „Když ho zasadíme, sám se nerozsemení, nevyrostou další. Je možné je množit pouze v laboratoři metodou in vitro,“ popisuje specifika kyslíkových stromů zahradnice Ewa Bieńkowská.

Oxytrees se dostávají v Polsku už i do veřejného prostoru. Po vratislavské radnici si je objednal i soukromník, majitel obchodního centra v Lodži. „Tisíce aut, která sem denně přijíždějí, produkují opravdu hodně škodlivin. Chceme, aby nám tyto stromy pomohly situaci zvládnout,“ vysvětluje mluvčí obchodního centra Justyna Kowalewská.

Listy kyslíkových stromů mají pojmout více oxidu uhličitého než běžné stromy
Zdroj: ČT24

Zázračné stromy ale přinášejí i svá rizika. Neexistují totiž výzkumy, které by mapovaly jejich dopad na ekosystém.

Polské zahradnictví koupilo licenci ve Španělsku, kde rostlinu vyšlechtili. Možných problémů se nebojí. „Doufáme, že ty stromy budou zasazeny v co největším množství,“ říká Ewa Bieńkowská a ujišťuje, že její firmě rozhodně nejde pouze o zisk.

Uhlí v Polsku stále vládne

Za silně znečištěným polským ovzduším stojí uhlí, které je stále hlavním zdrojem energie i tepla. Na zásadní změně začala vláda pracovat teprve loni. Ministerstvo životního prostředí připravilo dotace na nové kotle a zateplení domů. Program Čisté ovzduší je určený pro čtyři miliony domácností.

Kromě domácích peněz se vláda spoléhá i na ty evropské. Podle médií ale úředníci nestíhají a Polsko může o připravené miliardy přijít. „Evropská komise upozornila, že tempo realizace programu je nedostatečné. S tím já nesouhlasím,“ odmítá kritiku ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk.

Podle opozice je program špatně nastaven. „Peníze jsou poskytované centrálně, a ne přes samosprávy. Všechny drží v rukou vládnoucí strana,“ tvrdí politička Agniezska Pomaská (PO).

Problémy se smogem a klimatickou změnou vláda podle opozice přehlíží. Žádá systémovější řešení v režii státu. Stromy vysazené hrstkou uvědomělých podle ní nestačí.