Speciální laser dokáže odstranit graffiti z památek, aniž by poškodil povrch

Horizont ČT24: Itálie testuje laser, který z památek citlivě odstraní graffiti (zdroj: ČT24)

Itálie začala testovat novou technologii na odstranění graffiti na fasádách památek. Jedná se o laser, jehož široký paprsek dokáže barvu citlivě zničit, aniž by poškodil povrch starého kamene a zdiva. S vandalismem se potýká například italská Florencie. Třeba proslulý most Ponte Vecchio přiláká ročně na patnáct milionů turistů. Řada z nich na něm ovšem nechá i své podpisy.

„Je z pískovce. Přestál toho opravdu hodně, ale pokud do něj budeme dál něco vyrývat a něco na něj psát, tak to není cesta, jak ho uchovat,“ říká k vyhledávané toskánské památce – mostu Ponte Vecchio – Alessandra Zecchiová z neziskové organizace Andělé krásy, která se na čištění památek ve Florencii podílí. 

Špičkovou technologii vyvinula toskánská firma, která se specializuje na výrobu laserů pro průmysl i zdravotnictví. „Pokud se používá správně, laser vůbec nepoškodí povrch, který čistíme,“ říká restaurátorka Daniela Valentiniová.

„Je výjimečně silný, má poměrně široký paprsek. Proto se výborně hodí na čištění velkých ploch,“ vysvětluje odbornice na lasery Laura Bartoliová.

Odborníci však laser doporučují jako doplňkovou metodu vedle tradičního čištění pomocí chemikálií, kterým se nepovolených graffiti zbavují i v historickém centru Prahy. Doba chemického čištění závisí mimo jiné na druhu povrchu, typu použité barvy a čerstvosti nápisu.

Samotný laser stojí v přepočtu až dva miliony korun. I ve Florencii ho používají hlavně díky tomu, že jej výrobce neziskové organizaci daroval. Zatím jím restaurátoři obnovovali pouze ty nejproslulejší památky. Vedle Ponte Vecchia třeba šikmou věž v Pise nebo zámek ve Versailles.