SNS nepřijde o poslanecký klub, Ficův Smer ji zachránil „hostováním“

Slovenská národná strana (SNS) nepřijde ve sněmovně o poslanecký klub po odchodu tří z původního počtu deseti členů v čele s Rudolfem Huliakem. Klub totiž na poslední chvíli posílil osmdesátiletý Dušan Muňko, poslanec a jeden ze zakládajících členů nejsilnější vládní strany Smer – sociálna demokracia. Ve středu o tom informoval šéf poslaneckého klubu Smeru Ján Richter. Slovenský zákon stanoví, že poslanecký klub musí mít alespoň osm členů.

Pokud by Muňko klub SNS neposílil, měl by jen sedm poslanců a rozpadl by se. V „hodině dvanácté“ se však ve Smeru dohodli na „hostování“, přičemž trojice v čele s Huliakem měla formálně vystoupit až ve středu ráno. Klub se proto nerozpadl. Pokud by se tak stalo, museli by jeho vznik poslanci v parlamentu nově odhlasovat.

Ještě před začátkem středečního jednání parlamentu oznámil Muňkův přesun Richter s tím, že jde jen o formálně-právní řešení, aby koalice nepřišla o třetí klub. „Při řešení některých problémů, které život v parlamentu přináší, jsou tři poslanecké kluby důležité,“ vysvětlil šéf poslaneckého klubu Smeru. Přesun Muňka, jenž ale zároveň zůstal členem Ficovy strany, označil za hostování.

„Finta, lež, ale formálně jí nic nebrání“

Poprvé v historii Slovenska se proto stane, že jeden poslanec bude působit ve dvou klubech. „Nic se neděje. Posílil jsem klub SNS, aby byla zachována koalice,“ podotkl Muňko.

„V podstatě je to finta, lež, ale formálně jí nic nebrání,“ konstatoval politolog z Prešovské univerzity Michal Cirner.

Richter dále upozornil, že rozhodnutí proběhlo po konzultaci s koaličními partnery – Hlasem a SNS – a společně ho oznámili zastupujícímu předsedovi parlamentu. Podle informací slovenského deníku Pravda ale někteří členové Hlasu o přesunu Muňka neměli tušení. Deník zároveň připomněl, že koalici by ztráta klubu výrazně zkomplikovala život v parlamentu.

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakci na tento fakt v prohlášení napsal, že Fico se zoufale snaží udržet při životě slepenec a že vládě teče do bot. Pro bližší pochopení kontextu – výrazem slepenec Fico po volbách konaných v roce 2010 označil vládní koalici čtyř stran pravého středu, která v úřadu vystřídala jeho první vládu.

Odchod z poslaneckého klubu SNS v úterý ohlásila trojice poslanců, kteří nejsou členy této vládní strany – kromě Huliaka také Pavel Ľupták a Ivan Ševčík. Vyvrcholily tím spory mezi Huliakem a šéfem SNS Andrejem Dankem, jenž odmítl snahy o posílení vlivu Huliakova uskupení Národná koalícia v rámci SNS. Huliak po svém odchodu řekl, že zmíněná trojice poslanců bude nadále podporovat Ficovu vládu. To by znamenalo, že kabinet se bude ve sněmovně i nadále opírat o většinu hlasů.

„Neskutečně si vážíme spolupráce se Smerem“

Danko rozhodnutí Smeru přivítal s nadšením a myslí si, že situace je vyřešená. „Oceňuji přístup poslaneckého klubu Smeru k SNS. Neskutečně si vážíme spolupráce i s novým kolegou Muňkem,“ prohlásil Danko a dodal, že koalice je podle něj stabilizovaná. „Problémem Slovenska není to, zda se poslanecký klub zachová nebo ne, ale to, kdyby koalice neměla více než 76 poslanců. A ty máme pořád.“

Politolog z Ekonomické univerzity v Bratislavě Radoslav Štefančík označil Muňkovo hostování v prvé řadě za mocenské rozhodnutí. „V druhé řadě jde také o image Andreje Danka, jakožto šéfa koaliční strany. Nepůsobilo by dobře, pokud by měli ve vládě impotentní stranu s poměrně neschopným předsedou,“ přemítal Štefančík.

SNS před loňskými parlamentními volbami zařadila na svou kandidátní listinu více nestraníků – tento krok byl v kampani označován za spojování národních sil. Z desítky zvolených poslanců za SNS byl členem této strany pouze její předseda Danko. Následně se poměry v klubu SNS změnily, protože několik poslanců přestoupilo na jiné funkce ve vládě a ve sněmovně je vystřídali náhradníci.