Skotsko chce očistit oběti starých čarodějnických procesů

Horizont ČT24: Rehabilitace čarodějnic ve Skotsku (zdroj: ČT24)

Z honu na čarodějnice se pomalu stává hon za jejich omilostnění. Po Katalánsku se uznání zřejmě dočká i několik tisíc obětí procesů ve Skotsku. Země, kde ve velkém měřítku docházelo k pronásledování údajných čarodějnic i k jejich popravám, chce temnou minulost po stovkách let alespoň částečně napravit.

Ve středověku bojovaly ženy vařením piva proti tehdejší špatné kvalitě vody. Když se jejich řemeslo stalo výnosným, vytlačila je z něj mužská podezřívavost. Ta pak údajně přispěla i k odstartování takzvané čarodějnické horečky. Mezi 16. a 18. stoletím se ve Skotsku dotkla až čtyř tisíc lidí.

Oběti zdejšího pronásledování nyní mají naději na symbolické očištění svého jména. Návrh z rukou aktivistek Claire Mitchellové a Zoe Venditozziové našel po dvouletých snahách cestu do tamního parlamentu.

„Skotsko by mělo jít příkladem, uznat hrůzy své minulosti a zajistit, aby tito lidé nezůstali v dějinách zapsáni jako zločinci,“ uvedla skotská poslankyně Natalie Donová.

Dva a půl tisíce mrtvých

Obviněné ze spojenectví s temnými silami často čekala smrt. Na jejich těle vyšetřovatelé hledali jakékoliv ďáblovo znamení. Přiznání většinou předcházelo mučení, které zahrnovalo spánkovou deprivaci, drcení a vytrhávání nehtů nebo propichování kůže. Podle Juliana Goodareho, profesora historie na Edinburské univerzitě, bylo ve Skotsku v čarodějnických procesech zavražděno dva a půl tisíce lidí – čili pětkrát víc než v jakékoliv jiné evropské zemi.

Obviněn z čarodějnictví mohl být v podstatě kdokoliv. Obvykle šlo o chudé lidi, kteří se nacházeli na okraji společnosti, nebo o ty, se kterými si ostatní skrze udávání vyřizovali své účty. Většinu upálených tvořily ženy.

„V té době lidé silně věřili v ďábla. Ženy byly považovány za nádoby, skrze které může ďábel působit. Proto byly obviňovány a považovány za někoho, kým může ďábel snadno manipulovat,“ popisuje tehdejší myšlení aktivistka Zoe Venditozziová.

Jména ulic na počest umučených

Skotské město Dundee na východě země má hned několik míst, které svědčí o utrpení domnělých čarodějnic. Jedním z nich je mozaika s plameny připomínající Grissel Jaffrayovou, poslední ženu z města zavražděnou jako čarodějnici. K uctění její památky u ní kolemjdoucí nechávají okvětní lístky a mince.

Zpětného omilostnění se už dočkaly stovky žen umučených v Katalánsku. Tamní parlament tam rezoluci schválil koncem ledna. Po některých čarodějnicích má dokonce v plánu začít pojmenovávat i ulice.