Rusko propustí šestici ukrajinských dětí. Dohodu zprostředkoval Katar

Rusko propustí další šestici ukrajinských dětí a umožní jim návrat k rodinám. Učiní tak na základě dohody zprostředkované Katarem, informoval v úterý list The Washington Post (WP) s odkazem na katarské úřady. Děti, které podle zdrojů listu pobývaly u příbuzných v Rusku a na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny, se nyní domů vrací přes Moskvu a Bělorusko.

Těchto šest dětí patří mezi tisíce nezletilých, které podle Kyjeva Rusko odvleklo na své území po vpádu na Ukrajinu nebo uvázly na územích okupovaných po začátku války. Rusko již letos v říjnu po zapojení Kataru nechalo odjet čtyři děti ve věku od dvou do sedmnácti let.

„Nynější oznámení představuje další malý, ale významný posun v rámci této spolupráce,“ uvedla v úterý katarská ministryně pro mezinárodní spolupráci Lulva Chatírová. Agentura Reuters dříve s odvoláním na své zdroje napsala, že jednání o propouštění dětí se konala nejméně od letošního dubna.

„Proces zahrnoval získání souhlasu rodin, (...) identifikaci nezletilých a ověření identifikačních údajů, koordinaci s humanitárními organizacemi a logistická opatření," dodali podle Reuters zástupci Kataru.

Mezi propuštěnými dětmi je podle WP mimo jiné jedenáctiletý chlapec, jehož matka je příslušnice ukrajinské armády a nyní v ruském zajetí. Dosud žil u příbuzných v okupované části východoukrajinské Doněcké oblasti, nyní bude u tety na Ukrajině. Jiný, třináctiletý chlapec žil u své babičky v Rusku a už se na Krymu shledal se svou matkou. Oba se zpátky na Ukrajinu dostanou také přes Moskvu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2023)

  • Pondělí 1. ledna 2024
  • 08:10

    Ukrajinské letectvo podle RBK Ukrajina informovalo, že Rusko v noci nad ukrajinské území vyslali 90 útočných dronů typu šáhed, z nichž 87 protiletecká obrana napadené země sestřelila. Několik raket různých typů Rusové vypálili na Charkovskou, Chersonskou a Záporožskou oblast.

  • 07:48

    Podle ukrajinského generálního štábu, který cituje agentura Unian, se obránci během posledního dne loňského roku střetli s ruskými invazními silami v boji celkem pětapadesátkrát. Nejvíce bojů se odehrálo u Avdijivky a v Chersonské oblasti, kde se obráncům podle generálního štábu daří rozšiřovat předmostí.

  • 06:46

    Kyjev podle agentury Ukrinform hlásí ruské útoky na Oděsu, Dnipro či Mykolajiv. V Oděse zemřel nejméně jeden člověk, další jsou zraněni. Ve městě v důsledku pádů trosek dronů vypuklo několik požárů v obytných budovách, uvedl šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Kolik přesně je zraněných, nesdělil.

Moskva trvá na tom, že děti přesouvá z oblastí ohrožených konfliktem, aby je ochránila před boji. Ukrajina naopak uvádí, že jde ze strany Ruska o snahu děti připravit o jejich ukrajinskou identitu, a označuje to za únosy. Do Ruska bylo podle Kyjeva zavlečeno téměř 20 tisíc dětí, přičemž se ukrajinské straně podařilo dostat zpátky 387 z nich.

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) letos vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a také na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou, kteří jsou podle něj za únosy ukrajinských dětí z okupovaných území zodpovědní a jsou obvinění z válečných zločinů. Rusko jurisdikci ICC neuznává a Kreml zatykač odmítl s tím, že nemá právní základ. Agentura Reuters podotýká, že oznámené případy propuštění dětí patrně spadají do jiné kategorie než ty, které jsou předmětem řízení ICC.