Rumunské referendum na obzoru, opozice vyzvala k bojkotu

Bukurešť - Zástupci rumunské opozice z Demokratické liberální strany (PD-L) vzkázali svým stoupencům, aby v nedělním referendu nehlasovali. Pokud totiž přijde méně než polovina voličů, bude referendum neplatné. Rozhodovat se bude o odvolání prezidenta Traiana Baseska. Dění v Rumunsku se nezamlouvá Evropské unii, která zemi nedávno kritizovala.

PD-L lidem vzkázala, že hlasování o odvolání Baseska se v zásadě rovná puči. „Naši sympatizanti nemohou potvrdit platnost takovou sérií protizákonností a nekalostí,“ řekl Vasile Blaga, předseda PD-L, která má blízké vazby na prezidenta Baseska. Podle něj je referendum pouhopouhá maškaráda.

Když nepřijde dostatek voličů, prezident setrvá ve funkci

Pokud by mnoho Rumunů v neděli skutečně nepřišlo hlasovat a referendum by bylo neplatné, Basescu by o svůj post, z něhož ho nedávno sesadil parlament, nepřišel.

Victor Ponta
Zdroj: ČT24/www.victorponta.ro

Snaha středolevicové vlády Victora Ponty o odvolání prezidenta Baseska vyvolává obavy Evropské unie o osud právního státu a demokracie v nejchudší zemi sedmadvacítky.

Brusel minulý týden Bukurešť kvůli některým jejím sporným rozhodnutím kritizoval ve zprávě, jak si Rumunsko a Bulharsko vedou v boji proti korupci a organizovanému zločinu.