Rouhání prosí Chameneího: Už žádné rakety s nápisem „Smrt Izraeli“

Íránský prezident Hasan Rouhání požádal nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Chameneího, aby umožnil odstranění hebrejského nápisu „Smrt Izraeli“ z balistických raket. Slogan se objevil na raketách s dosahem dva tisíce kilometrů, které Teherán zkušebně odpálil začátkem března.

Írán se snaží demonstrací síly odstrašit nepřátele. Nejbližší vzdálenost mezi Íránem a Tel Avivem či Jeruzalémem je tisíc kilometrů. „Důvodem, proč jsme vyrobili rakety s doletem dva tisíce kilometrů, je, abychom byli schopni zasáhnout našeho nepřítele, sionistický režim, z bezpečné vzdálenosti,“ citovala agentura ISNA v březnu íránského generála Amíra Alího Hadžízádeha.

Rouhání tehdy odsoudil, že se na raketách objevil hebrejský nápis „Smrt Izraeli“. Podle agentur se prezident snaží zabránit tomu, aby podobné projevy nenávisti nekomplikovaly jeho projevy, v nichž vydává Írán za hlas míru a stability na Blízkém východě.

Podle odborníků si Rouhání uvědomuje, jaký vliv má Izrael v Evropské unii a Spojených státech, a také to, že by Izrael mohl podobné projevy využít jako argument proti Íránu.

Rouhání po svém zvolení v roce 2013 prosadil změnu taktiky v rozhovorech o íránském jaderném programu. Po desetiletí marných snah byla loni uzavřena dohoda. Za omezení svého programu Írán získal zrušení mezinárodních sankcí.

Testy balistických raket ale pokračují, což USA hodnotí jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, a vyhlásily proto další protiíránské sankce.

Chameneí nedávno prohlásil, že rakety jsou budoucností islámské republiky. Duchovní vůdce sice podpořil loňskou dohodu o jaderném programu, dal ovšem najevo, že si nepřeje žádné další sbližování se Západem.

„Ti, kdo tvrdí, že budoucností jsou rozhovory, ne rakety, jsou buď hlupáci, nebo zrádci. Bude-li islámská republika usilovat o rozhovory, a ne o obrannou sílu, bude muset ustoupit hrozbám jakékoli slabé země,“ konstatoval Chameneí.

Izraelsko-íránské vztahy jsou značně napjaté

Írán židovský stát neuznává. Jeho představitelé o této zemi většinou hovoří jako o sionistickém nepříteli. Izrael byl vždy ostře proti uzavření jaderné dohody s Teheránem, která přinesla zrušení některých hospodářských sankcí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu od začátku varoval, že po uzavření dohody se svět stává „daleko nebezpečnějším“. „K mé lítosti se někteří lidé na Západě nechali ukonejšit sladkými řečmi íránského vedení, zatímco jiná jeho část pokračuje v pořizování vybavení a zbraní a ve vyzbrojování teroristických skupin,“ konstatoval izraelský ministr obrany Moše Jaalon. Nyní Jeruzalém ostře kritizuje íránské testy balistických raket.