Vymažeme vás z mapy, hrozí Írán Izraelcům. Vzkaz napsal na odpálené rakety

Írán zkušebně odpálil ve středu další dvě balistické rakety s dosahem dva tisíce kilometrů, na nichž byl hebrejský nápis „Izrael musí být vyhlazen“. „Izrael je obklopen muslimskými zeměmi a válku by dlouho neunesl – zhroutil by se ještě předtím, než by ho zasáhly tyto střely,“ uvedly revoluční gardy. Na návštěvě Izraele je v současné době americký viceprezident Joe Biden.

„Důvodem, proč jsme vyrobili rakety s doletem dva tisíce kilometrů, je, abychom byli schopni zasáhnout našeho nepřítele, sionistický režim, z bezpečné vzdálenosti,“ citovala agentura ISNA íránského generála Amíra Alího Hadžízádeha. Nejbližší vzdálenost mezi Íránem a Tel Avivem či Jeruzalémem je tisíc kilometrů.

Za raketovými zkouškami stojí íránské revoluční gardy, které jsou odpovědné nejvyššímu vůdci, ajatolláhovi Alímu Chamenejímu. Írán se snaží demonstrací síly odstrašit nepřátele.

Nejnovější rakety typu Qadr-H byly odpáleny ze severoíránských hor, uvedla tisková agentura Fars. Zasáhnout měly cíle vzdálené 1400 kilometrů. Jde o další ze série provokací – Teherán otestoval několik raket už v úterý.

Podle USA Írán těmito zkouškami porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN číslo 2231, která zakazuje Teheránu testovat rakety, které by mohly nést jaderné hlavice. Washington by tak mohl prosazovat na půdě OSN nové sankce. 

Klíčová dohoda o íránském jaderném programu, jež byla uzavřena se světovými mocnostmi v létě, ale porušena nebyla, uvedla americká vláda. 

Spojené státy už v lednu vyhlásily vlastní protiíránské sankce kvůli testům raketové výzbroje. „Čím více sankcí na nás náš nepřítel uvalí, tím více budeme pokračovat v rozvoji raketových programů,“ reagoval generál Hadžízádeh.

Izrael byl vždy ostře proti uzavření jaderné dohody s Teheránem, která přinesla zrušení některých hospodářských sankcí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu od začátku varoval, že po uzavření dohody s Teheránem se svět stává „daleko nebezpečnějším“.

K mé lítosti se někteří lidé na Západě nechali ukonejšit sladkými řečmi íránského vedení, zatímco jiná jeho část pokračuje v pořizování vybavení a zbraní a ve vyzbrojování teroristických skupin.
Moše Jaalon
Izraelský ministr obrany



Biden se ve středu snažil Izraelce uklidnit. Uvedl, že „Írán s jadernými zbraněmi představuje hrozbu pro Izrael, celý region i pro Spojené státy“. „Jestliže dohodu poruší, budeme jednat,“ zdůraznil.