Rodinné domy na nacistickém popravišti. Bývalé koncentrační tábory v Rakousku připomíná jen máloco

Události: Rakousko zvažuje vytvořit na místě bývalých koncentračních táborů důstojný památník (zdroj: ČT24)

Z bývalé brány koncentračního tábora a nacistického velitelství je rodinný dům se zahradou, desítky dalších obydlí pak stojí na místě bývalého popraviště. Tak to dnes vypadá v rakouském Gusenu, kde během druhé světové války fungovala pobočka nacistického koncentračního tábora Mauthausen. Prošlo jím 70 tisíc vězňů, polovina jich zahynula. Rakouská vláda teď uvažuje, že část pozemků vykoupí a vytvoří důstojné pietní místo.

Přítomnost koncentračního tábora v současnosti v Gusenu připomíná jen památník ze zbytků budovy krematoria a částečně i stále fungující kamenolom, ve kterém za druhé světové války pracovali vězni.

„Mauthausen byl za války spíše komplex koncentračních táborů a měl mnoho poboček, kromě kamenolomů vězni pracovali v dolech, zbrojovkách a muničních továrnách,“ přiblížil redaktor ČT Karel Rožánek.

Aby budoucí generace věděla

Vybudovat v místě nový důstojný památník chtějí hlavně Poláci. Zahynulo jich tam totiž nejvíce, přes 30 tisíc. „Ne abychom ponižovali Rakušany, abychom na ně plivali. Ale proto, aby budoucí evropská generace viděla a věděla, v čem spočívá hrozba odklonu od zásad demokracie,“ vysvětlil Jacek M. Tarasiewic z Klubu bývalých vězňů koncentračních táborů Mathausen-Gusen.

Obyvatelé Gusenu o existenci tábora vědí, berou to ale jako historii a nechtějí, aby s nimi byla spojovaná. „Zvláště předcházející generace se to snažila vytěsnit,“ uvedl publicista Jaroslav Čvančara.

Další mauthausenskou pobočkou byl koncentrační tábor Ebensee. Zahynulo tam osm tisíc lidí. Jejich památku připomíná brána a upravené pietní místo. „Je to podobné Gusenu v tom, že prostor toho lágru je zastavěn rodinnými domy a normálně tu žijí rakouští obyvatelé,“ uvedl český zástupce Mezinárodního mauthausenského výboru Vlastislav Janík.

Pouze koncentrační tábory Mauthausen a Gusen nacisti označili číslem 3, tedy nejhorší kategorie. Byly určeny k likvidaci nenapravitelných nepřátel Říše.